Деветима световни шампиони влизат в битка за европейски титли в Рим

Деветима актуални индивидуални световни шампиони от Будапеща 2023 ще влязат в битка и за европейските титли в Рим от 7 до 12 юни. За златните отличия в италианската столица излизат Якоб Ингебригтсен (1500/5000), Карстен Вархолм (400 м/пр), Джанмарко Тамбери (скок височина), Арманд Дуплантис (овчарски скок), Милтядис Тентоглу (скок дължина), Даниел Стол (диск) при мъжете и Фемке Бол (400 м/пр), Ярослава Магучих (скок височина) и Катарина Джонсън-Томпсън (седмобой) при жените.

Ингебригтсен се върна към победния ход след ефектен плонж у дома

Общо 34 индивидуални европейски шампиони от Мюнхен 2022 ще бранят своите титли и в Рим. Сред тях е и хърватката Сандра Елкасевич, която ще атакува рекордна седма поредна европейска титла в мятането на диск.

Шестима от участниците на Европейското са лидери в световната ранглиста за сезона в своите дисциплини: световните рекордьори Дуплантис (6.24 м в овчарския скок) и Миколас Алекна (74.35 м в мятането на диск), както и Ингебригтсен (3:29.74 мин на 1500 м), Кийли Ходжкинсън (1:55.78 мин на 800 м), Моли Кодъри (4.86 м в овчарския скок) и Макс Дехнинг (90.20 м на копие).

В последния момент към списъка с участници беше прибавен световният рекордьор в десетобоя и двукратен световен шампион Кевин Майер, който има и три европейски титли в зала в седмобоя. Той няма покрит норматив за Рим, но ще участва с “уайлд кард”.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти