Прамак ще продължи да работи с Дукати в MotoGP, бъдещето на Маркес - несигурно

Ръководителят на отбора на Прамак в MotoGP Джино Борсой потвърди пред испанската версия на DAZN в хода на първата тренировка за Гран При на Италия, че неговият тим ще продължи да бъде официалният сателитен екип на Дукати в кралския клас.

„Ще продължим да разполагаме с официални мотори на Дукати догодина“, каза Борсой.

Това негово изявление идва след седмици на спекулации, които гласяха, че Прамак води преговори с Ямаха и може да стане сателитен тим на японската марка. В крайна сметка обаче се е стигнало до ново споразумение с Дукати, което ще запази настоящия статут на Прамак и италианският екип ще продължи да използва актуалната версия на Desmosedici GP.

Същевременно тази новина поставя още въпросителни около бъдещето на Марк Маркес в MotoGP. Вчера шесткратният шампион заяви, че Прамак не е опция за него, въпреки че основното му желение е той да бъде с официален мотор, какъвто би имал в Прамак, но не и в Грезини, където отново ще трябва да кара едногодишна машина.

Маркес е категоричен: Прамак не е опция за мен

За Прамак вече е сигурно, че отборът ще има поне един нов пилот, като това ще бъде звездата от Moto2 Фермин Алдегер, който по-рано тази година подписа договор с Дукати. Малко след това от Борго Панигале обясниха, че контрактът на Алдегер е такъв, че той ще бъде в официалния сателитен тим, а това ще е именно Прамак.

Какви са плановете на Дукати за Алдегер?

Там младият испанец ще заеме мястото на Хорхе Мартин, който със сигурност си тръгва от Прамак в края на сезона. Световният вицешампион заяви още преди няколко месеца, че за него това ще е последната година извън заводски отбор и догодина той ще кара или за Дукати, или за друга марка. По всичко личи обаче, че той ще остане в лагера на Дукати, като информацията за това се появи вчера в медиите в Италия.

Хорхе Мартин: Все още не съм подписал с Дукати

Трансферът на Мартин извън Прамак и отказа на Маркес да премине в сателитния тим на Дукати повдига въпросът кой ще бъде съотборник на Алдегер догодина. Принципно Франко Морбидели има договор с Прамак до края на 2025 година, но с оглед представянето на италианеца от началото на сезона неговото оставане в Прамак далеч не е гарантирано.

Снимки: Red Bull Content Pool | Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти