Още един съд в Испания се произнесе в полза на Суперлигата и срещу УЕФА и ФИФА

Търговски съд номер 17 в Мадрид днес се произнесе в полза на Суперлигата по делото, което от организацията водят срещу УЕФА и ФИФА за злоупотреба с господстващо положение и възпрепятстване на свободната конкуренция на пазара, съобщава испанската преса. Съдия София Хил Гарсия уважи частично иска на компанията “Европейска Суперлига Къмпани”, която ръководи проекта, отчитайки, че двете футболни централи “нарушават членове 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз”.

От УЕФА веднага реагираха на решението на мадридски съд за Суперлигата

Решението нарежда още на ФИФА и УЕФА да “преустановят налагането на наказания и антиконкурентното си поведение и тези действия да се не се повтарят". Това трябва да стане в допълнение към нареждането да премахнат незабавно всички наказания на база на антиконкурентното им поведение, се казва още в решенията на съда.

Шефът на Ла Лига: Влиянието на Перес е прекалено голямо, а това не е добре

Тези постановления на мадридския Търговски съд номер 17 са в съответствие в решенията на Съда на Европейския съюз от миналия декември, който също се произнесе, че “членове 22, 70, 71, 72 и 72 от Устава на ФИФА, както и членове 49 и 51 от този на УЕФА са несъвместими с членове 101 и 102 от Договора за формиране на Европейския съюз относно “правната и съдебна рамка на пазара на конкуренцията на територията на съюза”. Това решение все още не е окончателно и може да бъде обжалвано пред съд 28 в Мадрид.

Компанията зад Суперлигата твърди, че 72% от феновете подкрепят идеята

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти