Алейш Еспаргаро напуска MotoGP в края на сезона

Звездата на Априлия в MotoGP Алейш Еспаргаро обяви, че ще се оттегли от световния шампионат в края на настоящия сезон. 34-годишният испанецът съобщи това на специална пресконференция преди домашната му Гран При на Каталуня, където миналата година той спечели спринта и основното състезание.

Настоящият договор на Еспаргаро с Априлия изтича в края на 2024 и той вече заяви при подписването му преди две години, че очаква това да е последният му контракт в MotoGP. По-рано тази година в Остин Еспаргаро обяви, че все още не е решил какво ще прави през 2025, но в крайна сметка се е върнал на първата си идея.

Маркес подсказа, че може да си тръгне от лагера на Дукати

„Щастлив съм да обявя, че ще се оттегля като пилот на пълен сезон – заяви Алейш на емоционалната пресконференция вчера. – Бяха чудесни 20 години в падока и аз съм много щастлив и горд от това, което постигнахме заедно с Априлия. Ние създадохме история и това никога няма да бъде забравено.”

Еспаргаро дебютира в MotoGP през 2009 година като заместващ пилот за Прамак Дукати и взе точки в първия си старт в Индианаполис, където завърши 13-и. Алейш има 3 победи в кариерата си в MotoGP, а през 2022 и 2023 беше сред претендентите за титлата, въпреки че миналата година изостана бързо от битката в челото, но спечели две състезания.

Снимка: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти