Националният отбор по кърлинг апелира за финансова помощ от държавата

Националният отбор по кърлинг на България спечели титлата на Европейското първенство в Шотландия в дивизия С. По пътя към историческия успех Рето Зайлер, Божидар Момерин, Станимир Петров и Тихомир Тодоров с треньор Николай Рунтов спечелиха всичките си девет мача и заслужено се поздравиха с титлата и промоция за по-горната елитна дивизия на Стария континент.

"Това е сбъдната мечта за нас. Отидохме видяхме и победихме в родината на спорта", сподели Божидар Момерин, вицескип, при гостуването на отбора в студиото на на “Денят започва” на БНТ.

"Малко неочаквано бе дори и за нас да постигнем девет победи. За втори път ни се случва да вземем медали - 2019 г. спечелихме сребърни в Румъния. Помогна ни може би рутината - ние се занимаваме с кърлинг от 1992 г. или вече повече от 30 години. Иначе нашият спорт непрекъснато се развива и ние гоним тенденциите. Хубавото е, че няма възрастова граница, няма силови тренировки, иска се елементарна двигателна култура за аматьорско ниво. В нашия случай подготовката е малко по-различна. ", каза Станимир Петров.

Медалистите показаха своите спортни принадлежности, но споделиха че подмяната им се случва с лични средства. Националите извоюваха промоция за дивизия В, но се нуждаят от финанси, за да участват в състезанията в този етап.

"Ние сами финансираме нашата подготовка. Лошото е, че още другия месец трябва да потвърдим участието ни за дивизия В, което ще бъде ноември месец в Швеция. Дотогава трябва да сме осигурили финансиране, затова се надяваме държавата, която досега не ни е помагала, да погледне с добри очи на нас. Дано и спонсори да ни помогнат.

Но всъщност най-голямата ни мечта, след като спечелихме златните медали, е да имаме зала за подготовка. Сега не разполагаме с такава, а най-близките са в Братислава и Будапеща. Условията в Зимния дворец не са подходящи, защото ледът за кърлинга е строго специфичен - той е с различна дебелина и различна топлина. Освен това там се подготвят страшно много състезатели от други спортове и ледът е крив. В Зимния дворец могат да се учат деца, но за професионална подготовка условията не са подходящи. Иначе интерес към кърлинга има. По Коледа направихме отворени врати на нашия спорт и дойдоха страшно много деца. Дори и родителите им искат да играят. Но след като ни попитат къде тренираме и им отговорим - на 900 км, остават разочаровани", добави Божидар Момерин.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти