Гледай на живо

"Вабанк" след Нидерландия - Франция - бяха ли ощетени "лалетата" и Саутгейт ли е виновникът за слабата игра на Англия

Националният отбор по кърлинг апелира за финансова помощ от държавата

Националният отбор по кърлинг апелира за финансова помощ от държавата

Националният отбор по кърлинг на България спечели титлата на Европейското първенство в Шотландия в дивизия С. По пътя към историческия успех Рето Зайлер, Божидар Момерин, Станимир Петров и Тихомир Тодоров с треньор Николай Рунтов спечелиха всичките си девет мача и заслужено се поздравиха с титлата и промоция за по-горната елитна дивизия на Стария континент.

"Това е сбъдната мечта за нас. Отидохме видяхме и победихме в родината на спорта", сподели Божидар Момерин, вицескип, при гостуването на отбора в студиото на на “Денят започва” на БНТ.

"Малко неочаквано бе дори и за нас да постигнем девет победи. За втори път ни се случва да вземем медали - 2019 г. спечелихме сребърни в Румъния. Помогна ни може би рутината - ние се занимаваме с кърлинг от 1992 г. или вече повече от 30 години. Иначе нашият спорт непрекъснато се развива и ние гоним тенденциите. Хубавото е, че няма възрастова граница, няма силови тренировки, иска се елементарна двигателна култура за аматьорско ниво. В нашия случай подготовката е малко по-различна. ", каза Станимир Петров.

Медалистите показаха своите спортни принадлежности, но споделиха че подмяната им се случва с лични средства. Националите извоюваха промоция за дивизия В, но се нуждаят от финанси, за да участват в състезанията в този етап.

"Ние сами финансираме нашата подготовка. Лошото е, че още другия месец трябва да потвърдим участието ни за дивизия В, което ще бъде ноември месец в Швеция. Дотогава трябва да сме осигурили финансиране, затова се надяваме държавата, която досега не ни е помагала, да погледне с добри очи на нас. Дано и спонсори да ни помогнат.

Но всъщност най-голямата ни мечта, след като спечелихме златните медали, е да имаме зала за подготовка. Сега не разполагаме с такава, а най-близките са в Братислава и Будапеща. Условията в Зимния дворец не са подходящи, защото ледът за кърлинга е строго специфичен - той е с различна дебелина и различна топлина. Освен това там се подготвят страшно много състезатели от други спортове и ледът е крив. В Зимния дворец могат да се учат деца, но за професионална подготовка условията не са подходящи. Иначе интерес към кърлинга има. По Коледа направихме отворени врати на нашия спорт и дойдоха страшно много деца. Дори и родителите им искат да играят. Но след като ни попитат къде тренираме и им отговорим - на 900 км, остават разочаровани", добави Божидар Момерин.

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички