Защо Нюи не спомена доктор Марко на раздяла?

Текстът на официалното съобщение, с което Ейдриън Нюи се раздели с Ред Бул успя да изненада анализаторите, тъй като от него отсъства името на доктор Хелмут Марко – съветникът на компанията за енергийни напитки във Формула 1 и човекът, който поне доскоро управляваше двата тима на фирмата в световния шампионат.

Нюи последователно изброява покойния Дитрих Матешиц, неговия си Марк Матешиц, другия акционер Чалерн Йовидия, както и Кристиан Хорнър, когато Ейдриън нарича „не само мой бизнес партньор, но и приятел”. Също така, Нюи споменава и новия шеф Оливър Минцлаф и Еди Джордан – „моят скъп приятел и мениджър”.

Ферари потвърди два ключови трансфера от Мерцедес

Нидерландският журналист Ерик Ван Харен предложи две възможни обяснения за отсъствието на доктор Марко от това изброяване.

Зак Браун: Макс няма да е шампион с друг отбор!

Първото е, че „лагерът на Хорнър” умишлено е изключил името на доктор Марко от списъка, за да посочи намаляващата му роля в тима.

И Чикаго влиза в календара на Формула 1?

Второто е, че отношенията между Нюи и Марко са влошени, като тук трябва да допълним, че Хелмут и Хорнър се разминаха в коментарите си относно напускането на дизайнера. Хорнър заяви, че това напускане е планирано отдавна, а доктор Марко го нарече „изненада”.

Хаас съди Гюнтер Щайнер заради книгата му

Факт е, че в момента влиянието на Хорнър в тима се засилва, като той се ползва с подкрепата на тайландските акционери, а това на австрийските и на доктор Марко намалява. Разбира се, битката за власт в Ред Бул е далеч от края си, но много специалисти вече предричат, че с напускането на талантите, Ред Бул ще се превърне в средняшки отбор и едва ли ще може отново да се бори в челото.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти