Рууд срещу Циципас ще оспорват титлата в Барселона

Норвежецът Каспер Рууд и Стефанос Циципас от Гърция се класираха за финала на турнира по тенис на клей в Барселона (Испания) от сериите АТР 500 с награден фонд 2 782 960 евро.

Шестият поставен в схемата Рууд достигна до четвъртия си мач за титлата от началото на сезона, след като победи Томас Мартин Ечевери (Аржентина) със 7:6(6), 6:4 за близо два часа игра.

Рууд е спечелил 10 титли в кариерата си, но загуби и трите предишни финала, които игра през 2024-а, включително миналия уикенд от Циципас в Монте Карло.

Норвежецът спаси сетбол в първия сет срещу Мартин Ечевери, но спечели мача и записа 28-а победа за сезона.

"Тези три загуби на финали тази година ме карат да искам да спечеля. Миналата седмица поставих прекалено голям натиск върху себе си. Играя най-добре, когато съм хладнокръвен и не мисля твърде много за това", коментира Рууд.

Преди поражението си от Циципас в Монте Карло миналата седмица, той загуби финалите в Лос Кабос и Акапулко .

На финала Рууд ще играе срещу номер 5 Стефанос Циципас (Гърция), който елиминира Душан Лайович (Сърбия) с 5:7, 6:4, 6:2 за 2:10 часа.

Лайович направи пробив по пътя си към успеха в първия сет, след като нито един от играчите не загуби подаването си в първите 11 гейма. Циципас допусна 22 непредизвикани грешки в този сет, но представянето му се подобри и той проби Лайович във втория, за да поведе с 4:3 и в крайна сметка да изравни мача.

Още два пробива в решаващия сет дадоха аванс от 4:1 на Циципас, който без проблеми затвори мача и осигури място на четвърти финал в Барселона.

Първият поставен Карлос Алкарас се оттегли от турнира преди началото му поради контузия, докато вторият поставен Андрей Рубльов загуби във втория кръг.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти