Трифон Лапков: Нивото във втора италианска дивизия е по-високо от нашата Суперлига

Повечето чужденци във волейболния ни шампионат не превъзхождат с нищо българите. Това твърди в „Марица Подкаст“ 28-годишният Трифон Лапков.

Юношата на пловдивския клуб Виктория волей е обличал екипа на Монтана, Добруджа, столичния Левски, Нефтохимик и пазарджишкия Хебър в най-силния му период.

В чужбина е ставал шампион на Нидерландия и бронзов медалист в Белгия. Завърши последния сезон в италианската Серия А2 с отбора на Ортона.

„За съжаление нивото на волейбола във втора италианска дивизия е по-високо от нашата Суперлига. Техните първи 5 отбора тук няма да имат никаква конкуренция“, категоричен е Лапков.

За него добър пример е и Нидерландия където младежкият национален отбор участва в държавното първенство.

„При всяка възможност ги изпращаха да тренират във водещите отбори или в чужбина. При нас идваха 2 момчета, които сега са национали“, обяснява талантливият пловдивчанин.

Според Лапков в Италия и България се работи на почти едно и също ниво за тактическата подготовка на състезателите.

„Единствена разлика е, че там статистиката е много по-подробна, а при нас информацията се дава по обобщена“, обяснява Трифон.

Той започва да тренира във Виктория волей в 5-и клас. Участва на всички международни състезания за неговата възраст с юношеския национален отбор като основен играч. Първите си мачове в мъжката Суперлига записва още на 16 години. Спортната му кариера можела да тръгне в съвсем друга посока, защото на 13 години печели титла като баскетболист.

В крайна сметка избира волейбола, където започва като диагонал, но после заиграва като посрещач. За Лапков най-силната му година е в Хебър, когато печели Суперкупата на България и е определен за MVP на турнира.

С пазарджишкия тим участва и в Шампионската лига.

„Под ръководството на Камило Плачи започнах да виждам волейбола по друг начин. А да си на терена с Теодор Салпаров, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, ти дава една допълнителна сигурност и спокойствие. Присъствието на звезди в едно първенство, освен вдигане на спортно-техническото ниво, спомага много и за развитието на младите играчи“, твърди Лапков.

Има много паметни моменти край мрежата.

„Преди години играх срещу Цецо Соколов. Целта ми беше да го хвана на блок и така изиграх страхотен мач“, връща лентата пловдивчанинът.

Убеден е, че родният волейбол ще дръпне, когато клубовете започнат да налагат млади момчета от школите.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти