Дуплантис: Световният рекорд в Юджийн беше един от най-неочакваните

Олимпийският, световен и европейски шампион в овчарския скок Арманд Дуплантис ще направи първия си старт за летния сезон на Диамантената лига в Китай на 20 април. Шведът, който държи и световния рекорд в дисциплината, даде специално интервю за сайта на Диамантената лига.

В него той сподели, че един от любимите му турнири от веригата е на родна земя в Стокхолм: “За мен Диамантената лига в Стокхолм винаги ще бъде специална. Мисля, че като лекоатлети често нямаме чувството за отборен спорт, това чувство за предимство у дома. Но когато съм на стадиона в Стокхолм и съм на пистата там и се състезаваме на турнира от Диамантената лига, почти се чувствам сякаш трябва да защитавам тревата. Това само подобрява представянето ми и ме изпълва с адреналин. Това е нещо като мини шампионат по някакъв начин. И мисля, че това някак си личи от резултатите ми също през последните няколко години. Най-добрите ми резултати винаги идват в Стокхолм...стига времето да е добро (смее се)...”

През 2023 г. Дуплантис спечели третия си диамантен трофей в Юджийн, като в последния си опит постави и нов световен рекорд от 6.23 м. Той обаче сподели, че не е очаквал този рекорд.

“Мисля, че това беше един от най-малко очакваните световни рекорди, които съм подобрявал. Не бях абсолютно запален и скоковете не бяха чак толкова красиви. Дори шестметровият скок, който дойде преди, беше доста небрежен. И тогава просто отидох направо на 6.23 м, защото знаех, че в тялото ми не остават сили за много опити. Беше дълга година и това беше последното състезание за сезона. Просто се опитвах да спестя възможно най-много енергия и да направя най-добрия скок, който можех през този ден. Това беше ново изживяване и за мен, защото никога преди това не бях скачал световен рекорд толкова късно през сезона. Беше луд начин да завършим годината”, добави шведът.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти