Ръсел: Формула 1 щеше да отвори "Кутията на Пандора", ако Алонсо не беше наказан

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел сподели мнението, че решението на стюардите да накажат Фернандо Алонсо с 20 секунди след финала на Гран При на Австралия е бил правилно, тъй като в противен случай те са щели да отворят „Кутията на Пандора“.

Испанецът бе санкциониран за своята роля в инцидента на Ръсел в предпоследната обиколка на състезанието в Мелбърн. Тогава британецът се удари в стената на шести завой, след като загуби контрол над своя автомобил на влизането в кривата.

Стюардите обаче прецениха, че вина за това развой на събитията има Алонсо, който е върнал газта и дори е ударил спирачките много по-рано от обичайното. Това е довело до рязко стопяване на дистанцията между двамата и съответно до грешката на Ръсел. Именно заради тези си „потенциално опасни“ действия Алонсо бе наказан и загуби две позиции след финала на състезанието.

Наказаха Алонсо за опасно каране при катастрофата на Ръсел

Според Ръсел, който говори пред медиите преди Гран При на Япония, това е било правилното решение от страна на стюардите. По думите на британеца, ако действията на Алонсо не са били наказани, това е щяло да постави опасен прецедент за остатъка от сезона.

„Мисля, че цялата ситуация беше много странна. Както казах и тогава, аз бях изненадан. Всъщност гледах надолу към волана и правех корекция по настройките на правата, всички го правим в хода на обиколките. Когато погледнах нагоре изведнъж видях скоростната кутия на Фернандо. Беше твърде късно, опитах се да го избегна и се ударих в стената.„Мисля, че ако не беше наказан, щеше да постави опасен прецедент и да отвори „Кутията на Пандора“. Освен това и в младежките серии учим пилотите, че не е редно да намалят на правите, да свалят предавка и след това отново да ускоряват.„Не приемам нищо от случилото се с Фернандо лично, може би последствията са по-големи, отколкото трябваше. Нищо лично – когато сложим каските ние сме бойци и се борим. Когато свалим каските ние се уважаваме. Така че в този момент имаше много емоция, но и двамата вече сме го загърбили“, обясни Ръсел.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти