Най-бързата жива жена открива летния сезон през април

Илейн Томпсън-Хера, най-бързата жива жена, ще се състезава на Бермудите следващия месец. Смятана за един от най-великите спринтьорки на всички времена, носителката на пет олимпийски титли ще се отправи към острова, за да се състезава заедно с множество големи имена на 28 април.

31-годишната Томпсън-Хера е едва вторият спринтьор след Юсейн Болт, който печели спринта на две поредни олимпиади. Тя заслужи златото на 100 и 200 метра на Игрите през 2016 г. в Рио де Жанейро и защити двете си титли в Токио. Спечелването на още едно злато в щафетата 4x100 в Япония означава, че тя е едва третият човек след Болт и Флорънс Грифит-Джойнър, завършил тройна олимпийска серия от спринтови медали.

Грифит-Джойнър е единствената жена в историята, която е бягала по-бързо от Томпсън-Хера, с най-доброто време на ямайката от 10.54 сек. само с 0.05 над световния рекорд, поставен от американката в Индианаполис през 1988 г.

Този световен рекорд е петият най-дълго поддържан в леката атлетика, но неговата легитимност и тази на четирите най-стари, които се държат от източноевропейски атлети, състезаващи се през 80-те години на миналия век, е поставен под въпрос.

Томпсън-Хера е най-голямото име, за което е потвърдено, че ще се състезава на Бермудските острови следващия месец, но тя не е единствената носителка на олимпийски медали, която ще украси стадион “Флора Дъфи“. Там ще бъде и тройният световен шампион в спринта Ноа Лайлс.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти