Колежаните “загряха“ за Олимпийските игри със супер резултати на шампионата в зала

Националното университетско първенство на САЩ в зала се проведе в Бостън от 8 до 10 март и по традиция регистрира силни резултати – дори по-високи от световния шампионат в Глазгоу седмица по-рано (1-3 март). Вицешампионът на света в скока на дължина Уейн Пинок (Ямайка) оглави световната ранглиста в зала с 8.40 на 8 март. Ямайецът, който представя Университета на Арканзас, споделяше върха на ранглиста с Матиа Фурлани (Италия) като двамата имаха по 8.34.

Пинок „измъчи“ олимпийския шампион Милтиадис Тентоглу (Гърция) на световното първенство в Будапеща в опит от 8.50, докато гръкът на скочи 8.52 за планетарната титла.

С резулата 8.40 Уейн изравни рекорда на Ямайка в зала, който се държи от още двамата негови сънародници Джеймс Бекфорд и Кери Маклауд. По всичко личи, че студентът ще бъде един от претендентите за олимпийската титла в Париж.

Друга новоизгряваща звезда – канадецът Кристофър Моралес-Уилиямс победи на 400 м с 44.67. 19-годишният студент от Джорджия постави световен рекорд в зала с 44.49 по-рано тази зима, но постижението не бе признато поради стандартите на стартовите блокчета. Моралес-Уилиямс бяга по-бързо от официaлния световен рекорд – 44.57 на Керон Клемент от 2005-а и неофициалния рекорд на Майкъл Норман 44.52 от 2018-а. Канадецът се превръща също в един от кандидатите за олимпийска слава след стабилния зимен сезон.

Лео Нюгебауер (Германия) подобри националния рекорд на страната си в седмобоя s 6347 точки. Нюгебауер, който се състезава от Тексас в САЩ, бе университетски шампион и на открито в десетобоя през 2023-а с впечатляващите 8836 точки, а след това зае 5-о място на световното първенство в Будапеща.

21-годишната американка Рачел Глен, която учи в Арканзас, подобри личния си рекорд в скока на височина с шест сантиметра и преодоля 2.00 – нов рекорд на шампионатите и трето постижение в САЩ за всички времена.

atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти