Изпращаме седем национали на олимпийската квалификация в Италия

Президентът на БФ Бокс Красимир Инински изпрати подобаващо националите по пътя към олимпийската квалификация в Италия. Шефът на федерацията спази традицията и в навечерието на 1 март зарадва боксьорите ни и треньорските щабове с мартеници за здраве и късмет. Родните състезатели ще отпътуват в четвъртък за Бусто Арсицио (Италия), където от неделя започват битките за квоти за Олимпийските игри в Париж.

„Пожелавам ви да отстоявате себе си и да оставите сърцата си на ринга. Вярвам, че всеки от вас може да спечели квота за Париж. Покажете това, което сте тренирали, бъдете здрави и съм сигурен, че ще ни зарадвате с красиви победи“, каза на боксьорите президентът на БФБ Красимир Инински.

Дотук България има спечелени три места за френската столица, дело на Хавиер Ибаниес (57 кг) при мъжете, както и на Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг) при жените. Амбицията е за максимален брой квоти от предстоящата квалификация в Италия, която ще бъде последвана от още една в Банкок (Тайланд) през месец май.

България изпраща четирима боксьори при мъжете. За квоти в Италия ще боксират действащият трикратен носител на Купа „Странджа“ и 6-кратен европейски шампион Радослав Росенов (63.5 кг), Рами Киуан (71 кг), Кристиян Николов (80 кг) и бронзовият от Европейските игри Йордан Ернандес (+92 кг). Отборът е воден от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров, заедно с физиотерапевта Георги Иванов.

„Подготвени сме много добре. Момчетата са здрави и в отлична форма. Надявам се, че всеки от тях ще спечели квота. Оптималното е и четиримата да се класират, по-реално е сега да вземем две квоти“, обобщи ситуацията Жоел Арате.

При жените в Бусто Арсицио ще боксират Златислава Чуканова (50 кг), Аслъхан Мехмедова (60 кг) и Джоана Нуамеруе (66 кг). Тимът е воден от треньорите Борислав Георгиев и Роман Цветков, като в щаба са още масажиста Любомир Панев и доктор Иван Иванов.

„Момичетата са готови, натренирани и с много голямо желание да покажат на какво са способни. Купа „Странджа“ ни послужи като добър ориентир и вярвам, че можем да постигнем голям успех“, каза от своя страна Борислав Георгиев.

За да спечелят квоти за Париж всичките ни национали, с изключение на Аслъхан Мехмедова, трябва да достигнат до полуфиналите. В категорията на Асото визи ще спечелят първите три в класирането, което означава мач за трето място при поражение на полуфинал.

Съставът ни за квалификацията в Италия

Мъже

Радослав Росенов 63.5 кг.

Рами Киуан 71 кг.

Кристиян Николов 80 кг.

Йордан Морехон +92 кг.

Треньори

Жоел Арате

Валентин Поптолев

Александър Александров

Жени

Златислава Чуканова 50 кг.

Аслъхан Мехмедова 60 кг.

Джоана Нуамеруе 66 кг.

Треньори

Борислав Георгиев

Роман Цветков

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти