Лапи поведе пред Кацута в рали "Швеция" след много драматичен ден, Солберг е трети с кола от WRC2

Със страхотно каране в следобедните отсечки Есапека Лапи (Хюндай) излезе начело във временното класиране на рали „Швеция“, втори кръг за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC).

Рованпера отпадна от рали "Швеция", Кацута води

След обедния сервиз финландецът записа три етапни победи в изключително тежките условия на обилен снеговалеж. Именно този пресен сняг даде предимство на Лапи, който беше шести на пътя и се радваше на поизчистена състезателна линия, което му позволи да бъде много по-бърз от своите съперници.

Така той успя да превърне пасива си от 11.4 секунди след сутрешните минавания в аванс от 3.2 в края на деня. Втори в класирането е Такамото Кацута (Тойота), който бе четвърти по отсечките в следобедните минавания. Японецът на няколко пъти беше близо до сериозен инцидент, но успя да овладее колата си навреме, преди да пострада много от удар в някоя пряспа.

Заради тежките условия и много пресен сняг Лапи и Кацута се откъсна далеч пред своите конкуренти, а третото място се заема от пилота от WRC2 Оливър Солберг (Шкода). Шведът даде едно второ, едно шесто, едно трето и още едно шесто време в четирите отсечки след сервиза. Пасивът на Солберг от първото място е 1:20.7 минути, а авансът му пред Адриен Фурмо (М-Спорт) е 5.6 секунди.

Пети в класирането се движи Елфин Еванс (Тойота), който изостава с 23.7 от Фурмо. Уелсецът трябваше да бъде втори по отсечките следобяд, но в последните три той бе откриващата кола. Причината за тази промяна бе повредата, която Тиери Нювил (Хюндай) получи малко преди старта на шестия етап на състезанието. Белгиецът успя да отстрани дефекта в двигателя на своя i20, но закъсня с четири минути за часовата контрола и бе наказан с 40 секунди, а и кара почти цяла отсечка с полуотворен преден капак. 

В края на деня Нювил заема 11-то място, изоставайки с точно 56 секунди от Еванс. Между двамата са само пилоти от WRC2, който са предвождани от Гьорг Линамае (Тойота), който в петата отсечка записа първата си етапна победа в генералното класиране. Сами Паяри (Тойота), Мико Хейкила (Тойота), Роопе Кархонен (Тойота) и Лаури Йоона (Шкода).

Рали „Швеция“ продължава утре с най-дългия състезателен ден на надпреварата, който ще включва общо 125.96 състезателни километра. Те ще бъдат разделени в седем етапа, а денят ще стартира в 8:45 часа българско време първото от две минавания за деня на „Ваннас“ и ще завърши с първото минаване на „Умеа“ в 20:05 часа. Същата отсечка ще бъде използвана и за пауърстейджа, с който ще завърши ралито в неделя по обяд.

Добрата новина за пилотите от Rally1 е, че до края на уикенда не се очакват нови превалявания, което би трябвало да им позволи да изпреварят част от представителите на WRC2, които разбъркаха класирането днес.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти