Рованпера отпадна от рали "Швеция", Кацута води

Кале Рованпера приключи участието си в първия пълен състезателен ден на рали „Швеция“ след проблеми с третия етап за деня. Финландецът спря на пътя при първото преминаване на „Флода“, а по-късно от Тойота обявиха, че Рованпера няма да се върне в състезанието до края на деня, но ще рестартира утре.

Точната причина за отпадането на Рованпера не е ясна, но това развитие на събитията отваря много битката за победата в единственото изцяло снежно рали в календара на Световния рали шампионат (WRC) за 2024 година. Заради по-задната си стартова позиция финландецът бе големият фаворит в надпреварата.

След отпадането на Рованпера на чело във временното класиране е неговият съотборник Такамото Кацута, който води с 11.4 секунди пред Есапека Лапи от Хюндай. Двамата записа по една етапна победа днес. Кацута бе най-бърз в четвъртата отсечка, а Лапи в предходната. Първият тест за деня бе спечелен от Рованпера.

Трети в подреждането Елфин Еванс (Тойота), чийто пасив от лидера е 13.3 секунди, а топ 5 допълват Адриен Фумор (М-Спорт) и Тиери Нювил (Хюндай), който има тежката задача да чисти пътя за своите съперници днес. Двамата изостават със съответно 18.7 и 40.5 секунди от Кацута.

Рованпера не бе единственият от големите пилоти, който отпадна днес. Освен него същата съдба сполетя и Ойт Танак (Хюндай), който се завъртя 18.5 километра след началото на „Флода“ и се удари челно в една пряспа. Очаква се подобна на Рованпера и миналогодишният победител в рали „Швеция“ да се върне в състезанието утре. Двамата няма да могат да се борят за победата, но новата точкова система ще им позволи да спечелят добри точки за своите отбори в неделния ден.

Рали „Швеция“ продължава днес следобед с вторите минавания на „№42 Братби“, „Норби“ о „Флода“. Денят ще завърши с второто минаване на „Умея Спринт“, с която се откри състезанието вчера. Последното изпитания за днес ще стартира в 20:05 часа българско време.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти