Зак Браун очаква подиуми и победи от Макларън през 2024 година

Вчера отборът на Макларън официално представи болида MCL38, с който Ландо Норис и Оскар Пиастри ще се състезават в хода на сезон 2024 във Формула 1.

По време на представянето главният изпълнителен директор на тима Зак Браун говори пред медиите и каза, че ще очаква двамата да се борят за подиуми и победи през новия сезон. Макларън бе приятната изненада на 2023 година, след като екипът от Уокинг започна сезона в дъното на колоната, но с много добра развойна дейност успя да се превърне в един от водещите тимове във втората половина на кампанията.

Макларън показа MCL38, новата кола излиза днес на пистата

Очакванията на Браун са тази положителна траектория на развитие да се запази и през новия сезон и това да донесе повече успехи на Норис и Пиастри. През миналата година двамата спечелиха общо девет подиума в неделните състезания, а Пиастри триумфира и в спринта в Катар. Слабото началото на сезона обаче не позволи на Макларън да се пребори за нещо повече от четвъртото място в крайното класиране при конструкторите.

Стела: Имаме още много работа до началото на сезона

„Чувстваме се добре, беше добра зима. Доволни сме от развитието. Чувстваме, че продължаваме темпото си на развитие от това, което бяхме през втората половина на миналата година. Така че, докато данните са точни, трябва да започнем доста силно. Разбира се, никога не знаете какво върши конкуренцията, но ние определено чувстваме, че сме направили крачка напред„Ние сме в очакване, защото в крайна сметка не знаем какво са направили другите. Никой не стои на едно място."Нашите надежди, нашите цели, нашата амбиция е да направим крачка напред. Завършихме четвърти в шампионата миналата година, но през втората половина на годината бяхме вторият или третият най-бърз отбор. Амбицията е да продължим напред, много подиуми и някои победи, със сигурност", коментира Браун.

Разочарованието от Франция 2022 помогнало на Макларън през 2023 година

Той също така обърна внимание и на пазара на пилотите, който се отвори много след изненадващия трансфер на Люис Хамилтън от Мерцедес във Ферари. В Макларън обаче не трябва да се притесняват много, тъй като Норис и Пиастри имат подписани дългосрочни договори. Контрактът на Пиастри е до края на сезон 2026, а този на Норис е още по-дълъг, но не се казва колко точно.

Ландо Норис подписа нов дългосрочен договор с Макларън

„Бяхме подписали този договор преди. Просто чакахме да се върне от зимната ваканция, за да направим съобщението. Беше преди да знаем какво точно се случва с Люис, Ферари и Мерцедес, защото Ландо е на първо място в списъка на всички, включително и в нашия", каза Браун.

Малко след като представи MCL38 на света Макларън се насочи към „Силвърстоун“, където вчера направи успешен шейкдаун на новата си кола. Нейното следващото излизане на пистата ще бъде по време на единствения тридневен предсезонен тест за 2024 година, който стартира в сряда в Бахрейн.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти