Джош Кър се закани да задмине постиженията на Себастиан Коу и Стив Крам

Световният шампион на 1500 метра Джош Кър заяви, че е уверен, че ще спечели златото на Олимпийските игри в Париж и ще надмине постиженията на британските легенди Себастиан Коу и Стив Крам. Двукратният олимпийски шампион Коу и световният шампион Крам бяха част от златната ера в британското бягане на средни разстояния, но нито един от тях не успя да бъде едновременно световен и олимпийски шампион.

Кър е един от малкото британски атлети, които се очаква да се борят за златен медал в леката атлетика в Париж.

Той напуска дома си в Единбург на 17-годишна възраст и се премества в САЩ, за да посещава Университета на Ню Мексико в Албакърки, който да му даде най-добрия шанс да реализира потенциала си в бягането.

След като отказа сделка с Nike, Кър подписа с Брукс и стана професионалист през 2018 г. Сега той се готви в Сиатъл, където треньорът Дани Маки го обучаваше към успеха му на миналогодишното Световно първенство.

Маки вероятно беше един от малкото хора в света, които вярваха, че Кър може да спечели златото на Световното първенство в Будапеща, а треньорът беше толкова развълнуван, че бързо събуди малката си дъщеря Исла от сън, за да могат да гледат финала на едно вълнуващо състезание.

Това се оказа добър ход, тъй като шотландецът записа 3:29.38, за да спечели битката със сребърния медалист Якоб Ингебригтсен в последните 300 метра. “Беше чист адреналин, чиста страст на последните 200“, каза Кър пред Sky Sports News от семейния си дом в Единбург, където е израснал.

“Сутринта на финала родителите ми и годеницата ми дойдоха в хотела ми и ме попитаха как се чувствам.

Помислих си “Ще спечеля днес“ и баща ми каза “Когато спечелиш, ние ще стоим тук, така че ела и ни прегърни тогава ". И аз си казах "ОК, перфектно".

Това беше втора поредна победа за Великобритания на 1500 м на световно първенство, след като през 2022 г. титлата спечели Джейк Уайтман, като отново победи именно Ингебригтсен.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти