Томаш Станек срещу Том Уолш в Острава

Турнирът от Световния атлетически тур в зала със “златен етикет” в Острава на 30 януари ще предложи интересна битка в сектора за тласкане на гюле при мъжете. Там ще се срещнат рекордьорът на Чехия Томаш Станек (22.17) и носителят на световни титли Том Уолш. За последно Станек се качи на почетната стълбичка на голям форум в Истанбул преди по-малко от година. Той спечели сребро на Европейското първенство в Турция с 21.90 м.

Станек има две победи на този домашен турнир - през 2018 и 2021 г.

“Очаквам с нетърпение Острава всяка година. Ще бъде състезание с много високо качество. Чувствам се по-добре и по-добре. Подготовката върви според плана, така че вярвам, че ще съм в състояние да се боря за възможно най-добрата позиция”, каза Станек.

Любимецът на домакините обаче ще има доста сериозна конкуренция в лицето на новозеландеца Том Уолш. Той е един от най-успешните гюлетласкачи в последното десетилетие. Уолш държи континенталния рекорд с 22.90 м, като с това постижение заема шесто място във вечната световна ранглиста. Новозеландецът има два бронзови олимпийски медала, през 2017 г. спечели световната титла на открито, а освен това има и две световни титли в зала.

На планетарния атлетически форум на открито в Доха през 2019 г. той също беше сред медалистите, след като извоюва бронзовото отличие.

“Бил съм в Острава толкова много пъти, но за първи път ще участвам тук в зала. Вълнувам се за откриването на сезон 2024 пред едни от най-разбиращите и подкрепящи фенове на хвърлянията в света”, не спести комплиментите си новозеландецът.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти