Кенениса Бекеле призна каква грешка е направил при преминаването от пистата към маратона

Един от най-великите състезатели в дългите бягания и маратона Кенениса Бекеле сподели грешка, която е направил, когато е преминал изцяло към маратона, което може да е от полза за бъдещите атлети. Бекеле, двукратният шампион на Берлинския маратон, каза пред Athletics Weekly, че когато е преминал към пълния маратон, той никога не е избирал силен отбор, с който да тренира, и е правил тренировките си само с треньора си.

Той направи своя дебют в класическата дистанция на Парижкия маратон през 2014 г. и благодарение на чист късмет подобри както рекорда на трасето в Париж, така и времената за дебют на маратона на легенди като Хайле Гебреселасие, Пол Тергат и Самуел Уанджиру с бягане 2:05:04 за победа.

“Преходът ми от пистата към маратона беше труден… Бях контузен още когато се прехвърлих на маратона, така че ми беше трудно. Направих някои грешки в началото, защото не можех да се присъединя към силни отбори, докато се подготвях за маратоните… това беше моята грешка.

Най-голямата ми грешка по време на преминаването ми към пълния маратон беше, че не избрах силен отбор и избрах да бягам сам с индивидуален треньор…беше наистина трудно и може би съм пропуснал някои неща в момента. Можех да науча от другите за маратона, но не можах и не мога да ги върна този път“, каза многократният шампион по крос-кънтри пред Athletics Weekly.

Въпреки това, след като научи за грешките и започна екипната работа в маратонското бягане, Бекеле се превърна в един от най-великите маратонци. Той завърши трети на Лондонския маратон през 2016 г., преди да се нареди втори на Лондонския маратон през 2017 г. На маратона в Берлин през 2021 г. Бекеле също завърши трети.

Той също така постигна много на пистата, като спечели три златни олимпийски медала и пет златни медала от световни първенства.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти