Наказаха за допинг победителя от маратона на Загреб

Съюзът за чиста атлетика (AIU) наложи тригодишна забрана на Хосеа Кимели Кисорио за нарушение на антидопинговите правила. 33-годишният кенийски атлет се озова в списъка на срама, след като тестовете му се оказаха положителни за наличието на еритропоетин (EPO).

“Спортистът не успя да докаже, че нарушенията на антидопинговите правила не са били умишлени. Следователно задължителният период на лишаване от право на участие е период на лишаване от право на участие от четири години.

Въпреки това Правило 10.8.1 ADR предвижда, че спортист, потенциално подложен на заявен период на лишаване от права от четири (4) години, може да се възползва от намаление с една (1) година на периода на лишаване от права въз основа на ранно допускане и приемане на санкция“, каза още AIU, добавяйки, че Кимели е признал, че е извършил нарушението по-рано тази година, което намалява санкцията.

Това означава, че резултатите му и от маратона в Загреб през 2023 г., където спечели, са анулирани.

Кимели беше наказан заедно със своя сънародник Аюб Киптум, който също получи три години лишаването от състезателни права, като наказанието влиза в сила от 21 октомври 2023 г. Киптум е наказан за тестостерон.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти