Общо 70 заявки за рали "Монте Карло", Rally1 колите ще са 8, Грязин ще се бори за точки

Организаторите на рали „Монте Карло“, първият кръг за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC) публикуваха списъкът със заявени участници за състезанието, което ще се проведе между 25 и 28 януари.

Общата бройка на заявките е 70, а колите в Rally1 категорията ще са осем на брой. Тойота и Хюндай ще имат по три автомобила, а М-Спорт два. Цветовете на Тойота ще се защитават от Елфин Еванс, Такамото Кацута и деветкратният победител в рали „Монте Карло“ Себастиен Ожие.

На старта за Хюндай ще застанат Тиери Нювил, завърналият се в екипа след година отсъствие Ойт Танак и Андрес Микелсен. От М-Спорт пък ще заложат само на Адриен Фурмо и Грегоар Мюнстер. Първи по етапите в четвъртък и петък ще бъде Еванс, който ще бъде следван от Нювил, Танак, Ожие, Кацута, Микелсен, Фурмо и Мюнстер.

В WRC2 битката се очертава много интересна, тъй като заявени за участие са Йоан Росел, Оливър Солберг, Сами Паяри, състезаващият се за България Николай Грязин и други. Участието на Солберг и Паяри ще бъде по-скоро за трупане на опит, тъй като и двамата не са номинирали това рали за точки за класирането в WRC2. В същото време Росел и Грязин, които ще са съотборници в Ситроен ще се борят за точки.

През миналата година Грязин, чийто навигатор Константин Александров е заявен официално като неутрален атлет, въпреки че и той има български лиценз, спечели състезанието. По-късно обаче той загуби първото си място, след като беше наказан за скъсяване на един от завоите още в началото на състезанието. Това смъкна Грязин на второто място, на само 0.5 секунди зад Росел, който наследи победата.

Грязин ще кара за България, за да си спаси сезона в WRC2

Очакванията са през тази година по отсечките на рали „Монте Карло“ са има повече сняг и лед спрямо предходните две издания на надпреварата. През последните две години тя беше базирана в Княжеството, но през тази се връща по на север в Гап, родният град на Ожие, където се очакват по-ниски температури. Гап беше използван за база на ралито в периода 2014-2021 преди двугодишното завръщане в Монако.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти