Как щеше да изглежда класирането в MotoGP само с точките от спринтовете?

Организаторите на MotoGP действаха най-смело за началото на сезон 2023 и въведоха спринтове във всички състезателни уикенди. Пилотите протестират срещу допълнителните натоварвания, но това решение се оказа успешно, според зрителите и телевизиите.

Съботните надпревари покриват половината от дистанцията на основните неделни състезания и победителят взима почти половината точки в сравнение с неделните стартове.

В първата част на сезона световният шампион Франческо Баная се справяше най-добре в спринтовете и там печелеше точки, с които донякъде да компенсира това, което губеше в неделните състезания, но след това беше изместен от тази роля от съперника си за титлата Хорхе Мартин.

Бастианини ще отговаря на атаките на Мартин на пистата

Как обаче щеше да изглежда крайното класиране в MotoGP за 2023, само ако се смятаха точките от спринтовете.

Какви съмнения е имал Маркес преди да подпише с Грезини?

Най-важният отговор: световният шампион щеше да е друг. Хорхе Мартин записа 9 победи в спринтовете и единственият тази година, взел точки във всички спринтове, като събра общо 168 точки. Баная взе 140 точки от спринтовете. Трети в тази неофициална класация е Брад Биндър с 109 точки.

Дукати: Баная, Мартин и Бастианини ще са на нивото на Маркес

Общо 21 пилоти записаха точки в спринтовете, като от тези, които караха с пълна програма през сезона само Такааки Накагами и Жоан Мир не взеха точки в по-късите надпревари.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти