Стела посочи върховия момент от дебютния сезон на Пиастри

Ръковдителят на отбора на Макларън Андреа Стела посочи кой според него е бил върховият момент от дебютния сезон на Оскар Пиастри във Формула 1.

Малко изненадващо испанецът не избра победата на австралиеца в спринта в Катар или второто му място от основното състезание ден по-късно. Вместо това Стела посочи третото място то предходния старт в Япония като върховият момент от първия сезон на Пиастри.

За младия австралиец третата позиция на „Сузука“ беше първото призово класиране в основен старт в кариерата му във Формула 1. Той стигна до него, след като ден по-рано се класира втори в квалификацията, но в състезанието беше изпреварен от съотборника си Ландо Норис. По думите на Стела обаче фактът, че този подиум е дошъл на трудна писта като „Сузука“, на която Пиастри кара за първи път в живота си, прави резултата му толкова впечатляващ.

„На писта като „Сузука“ той се класира втори в квалификацията, наистина ни трябва момент, за да оценим този резултат. „Сузука“ не само е много бърза писта, но е и много тясна, не прощава и най-малката неточност, защото на много места има чакъл в зоните за сигурност.„От гледна точка скоростта, бързината на ученето, работата с инженерите и всичко той беше страхотен. За ден и половина прогресира от „никога не съм карал тук и не знам нищо за тази писта“ до второто място.„Начинът, по който той успяваше да запази спокойствие и да се възползва от възможностите, които се откриваха пред него също беше невероятен. Виждам защо е бил толкова успешен в младежките шампионати“, заяви Стела.

В Макларън не се притесняват за състезателното темпо на Пиастри

Испанецът също така обясни, че е имало голяма разлика в представянето на Пиастри на пистите, на които преди е карал и на тези, на които се състезаваше за първи път. На част от тях, като тези в Остин и Катар, той беше правил тестове с Алпин, което донякъде улесни неговата адаптация, особено предвид факта, че тези две трасета приеха спринтове тази година.

Кой е най-ценният урок, който Пиастри научи в дебютния си сезон

„На пистите, които Оскар познаваше или можеше да кара цял график (с три тренировки) той беше много силен. Но на пистите, на които той дебютира и на които имаше само една тренировка преди квалификациите и спринта си пролича до какво ниво той трябва да достигне.„Но ние сме много доволни от представянето на Оскар в случаите, в които той имаше добро количество тренировки. В повечето случаи това означаваше три часа преди квалификацията“, коментира Стела.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти