Нова точкова система в WRC за 2024 година

Световният рали шампионат (WRC) ще има нова точкова система за сезон 2024, обявиха от ФИА.

Според нея точки вече ще се дават в три отделни етапа от всяко рали. Първото раздаване ще бъде в събота вечерта. Тогава първите десет във временното класиране, след всички наказания, натрупани до този момент, ще получат точки по следната скала: 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1.

Нов доставчик на гуми в WRC от 2025 година

Тези точки обаче ще бъдат дадени само на екипажите, които финишират успешно ралито в неделя. Ако даден пилот отпадне във финалния ден на състезанието то всички, които са били зад него в съботното класиране, ще се придвижат с по едно място напред.

След съботното раздаване на точки в неделя ще има ново такова, което ще се определя само на база резултатите от неделните отсечки. Така практически всяко рали ще завършва с един рали спринт.

Танак: Нещо не е наред в WRC

Идеята на тази промяна е да се избегнат ситуациите, в които пилотите карат спокойно в началните неделни етапи, за да запазят колите и гумите си за финалния поуърстейдж. Той ще си остане част от състезания и отново най-бързите петима в него ще получават точки. За победителите в неделното класиране пък ще има точки по следната скала: 7-6-5-4-3-2-1.

Така теоретичният максимум, който даден пилот ще може да спечели от едно рали, ще си остане 30 точки, както беше и досега.

8 макадамови ралита в WRC догодина

Победителят във всяко рали ще продължи да си се определя от общото класиране във всички отсечки. На теория обаче ще е възможно победителят да не е пилотът, който взима най-много точки от даденото състезание.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти