Европейската гимнастика откри процедура за подаване на заявки за домакинство на няколко шампионата на Европа от 2025 до 2027 година

Изпълнителният комитет на Европейската гимнастика се събра в София за четвъртата си и последна среща за тази година. Водени от президента Фарид Гаибов (Азербаджан), бяха взети няколко официални решения.

Бяха одобрени актуализации на Технически регламенти за 2024/2025, а пълните документи ще бъде публикувани скоро.

Отворена е процедура за кандидатури за домакинствата за следните европейски събития по гимнастика: Европейско първенство по спортна аеробика през 2025 година, Европейско първенство по спортна гимнастика за мъже и жени 2026, по художествена гимнастика 2026 и по скокове на батут, както и за Европейското първенство по художествена гимнастика през 2027 година.

Конгресът на централа се обяви против за връщането на спортистите от Русия и Беларус на международни турнири от 1 януари 2024 година. Против връщането на двете държави гласуваха 22 от делегатите, а 16 бяха "за".

"Конгресът на Европейската гимнастика гласува против разрешаването на спортисти и длъжностни лица от Русия и Беларус да се върнат на състезания по гимнастика в Европа от 1 януари 2024 година, като по този начин не спазва решението на Международната федерация по гимнастика (ФИГ)", се казва в изявление.

Конгресът в София продължава и утре.

Следващото заседание на Изпълнителния комитет ще се проведе в Цюрих (Швейцария) на 27 и 28 януари 2024 година.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти