Хорхе Мартин: Марк ме видя и пусна спирачката, битката с Маверик нямаше смисъл

Хорхе Мартин се прости с и без това малките си шансове да стане световен шампион в MotoGP в четвъртия завой на шестата обиколка на вчерашната Гран При на Валенсия.

Тогава той се удари с Марк Маркес и двамата напуснаха състезанието, което автоматично направи Франческо Баная световен шампион. Италианецът започна надпреварата на „Рикардо Тормо“ с аванс от 14 пункта пред Мартин, което направи задачата на пилота на Прамак Дукати много сложна.

За да стане той шампион той трябва задължително да завърши в топ 3, а Баная да бъде извън топ 5. В началните километри двамата конкуренти за титлата заеха първите две позиции в състезанието, Баная беше пред Мартин.

В началото на третия тур обаче испанецът допусна неточност в спирането за първия завой и напусна пистата, смъквайки се до осмото място. Още в следващата обиколка той изпревари Алекс Маркес в четвъртия завой, след което последва един дуел с Маверик Винялес, който бе определен от Мартин като „безсмислен“.

Все пак той задмина пилота на Априлия след негова грешка във втория завой на шестата обиколка, но само два завоя по-късно дойде удара с Марк Маркес. След състезанието Мартин говори пред официалния канал на MotoGP и каза, че смята инцидента за състезателен, тъй като той е бил видян от пилота на Хонда, който е отпуснал спирачката в този момент.

„Стратегията ми беше да поведе възможно най-рано и да се опитам да забавя темпото, за да събера колоната. Мислех, че е твърде рано да съм на първа позиция, затова изчаках малко. Но проблемът е, че бях засмукан от вакуума в слипстрийма и почти ударих Пеко (лек контакт всъщност имаше).„След това бяха доста назад и се опитах да възстановя позицията си. В този момент бях най-бързия пилот на пистата. Започнах да се боря с Маверик, което нямаше смисъл. Не разбирах защо той ме изпреварва, след като знаеше, че аз се борех за титлата. Но каквото такова.„С Марк нямаше какво да направя. Той ме видя, че съм от вътрешната страна и пусна спирачките. Не казвам, че вината е негова, но не е и моя. Състезателна ситуация. Надявам се после да говоря с него. Усещам, че трябва да го направя, за да решим проблема“, обясни Мартин.

Той също така уточни, че въпреки загубената титла е щастлив от представянето си през 2023 година. В нея пилотът на Прамак Дукати пренаписа историята, ставайки първият сателитен пилот, който докарва битката за титлата до последния кръг от началото на MotoGP-ерата през 2002 година.

Хорхе Мартин: Вече мислим за 2024 година

„Щастлив съм, дори и да не ми вярвате. Мисля, че написахме история със сателитен отбора, много се гордея с моя екип. Беше много трудно да дойдем във Валенсия с пасив от 21 точки. След резултата от спринта си помислихме, че титлата е възможно, но днес Пеко показа, че е по-силният.„Поздравления за Пеко. Той свърши невероятна работа. В първата половина на сезона беше много бърз. Мисля, че никой не можеше да го настигне, само в Германия (където Мартин спечели след страхотен дуел).„Но след катастрофата му в Барселона той запази доброто си ниво, въпреки че не беше на 100%. Дори и да имаше проблеми с мотора беше бърз. Така че смятам, че той свърши страхотна работа, а ние ще трябва да се поучим от грешките си“, каза пилотът на Прамак Дукати.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти