Верстапен ще търси подобаващ финал на ултра успешния сезон 2023

Макс Верстапен ще иска да завърши подобаващо сезон 2023 във Формула 1 и да спечели надпреварата за Гран При на Абу Даби. Ако световният шампион триумфира днес това ще бъде неговата победа №19 за сезона и четвърта поредна на „Яс Марина“, където той спечели през 2020, 2021 и 2022.

Вчера световният шампион си осигури най-добрата възможна стартова позиция за последното състезание за сезона, а именно полпозишъна с победата си в квалификацията. До него на първата редица ще се нареди Шарл Леклер, който направи отлична втора обиколка в Q3, за да стигне до второто място.

Верстапен с 4-ти пореден полпозишън в Абу Даби, общо 12-ти за сезона

Трети на старта ще застане пилотът на Макларън Оскар Пиастри, който ще подели втория ред с Джордж Ръсел от Мерцедес. Пети и шести ще потеглят Ландо Норис и Юки Цунода, а на четвъртата редица ще застанат Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг. Серхио Перес и Пиер Гасли загубиха най-добрите си времена в Q3 вчера и ще стартират девети и десети в Гран При на Абу Даби.

Макс: В квалификацията всичко се получи

А най-интересната битка за наблюдаване на „Яс Марина“ ще бъде тази между отборите на Ферари и Мерцедес. Двата тима си оспорват второто място в конструкторския шампионат, а преди днешното състезание „черните стрели“ от Бракли водят с 4 пункта пред „черните кончета“ от Маранело. За италианския отбор ще е достатъчно да изравни актива на Мерцедес, тъй като победата на Карлос Сайнц от Сингапур ще му даде предимство.

В Мерцедес са готови за натиска на Ферари в Абу Даби

Днес испанецът ще трябва да стартира едва 16-ти, след като не успя да излезе от Q1. Добрата новина за Ферари е, че Мерцедес също загуби една кола преди решителната фаза на квалификацията, след като Люис Хамилтън отпадна в края на Q2. Седемкратният световен шампион ще започне Гран При на Абу Даби от 11-то място на стартовата решетка.

Надпреварата за Гран При на Абу Даби, 23-ти и последен кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва днес в 15:00 часа българско време и ще може да бъде следена на живо на Sportal.bg.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти