Ръсел най-бърз в пълната с новобранци първа тренировка

Джордж Ръсел оглави класирането в края на първата свободна тренировка преди Гран При на Абу Даби. В първите 60 минути за подготовка на „Яс Марина“ участие записаха общо десетима новобранци.

Джейк Денис и Исак Хаджар замениха съответно Макс Верстапен и Серхио Перес в Ред Бул, Роберт Шварцман като на мястото на Шарл Леклер във Ферари, Фредерик Вести смени Люис Хамилтън в Мерцедес, Джак Дуън – Естебан Окон в Алпин, Пато О'Уорд – Ландо Норис в Макларън, Тео Пуршер – Гуаню Джоу в Алфа Ромео, Фелипе Другович – Фернандо Алонсо в Астън Мартин, Оли Беарман – Нико Хюлкенберг в Хаас и Зак О'Съливан – Алекс Албон в Уилямс. Единствено Алфа Таури разчита на двамата си титулярни пилоти Дениъл Рикардо и Юки Цунода в рамките на първата тренировка в Абу Даби.

Най-бърз от новобранците бе Другович, който завърши на отличното второ място зад Ръсел. Британецът оглави класирането с време от 1:26.072, което бе с 0.288 секунди по-добро от това на Другович. Тройката с пасив от 0.361 допълни Рикардо, а в топ 5 влязоха още Валтери Ботас и Ланс Строл, които бяха със съответно 0.381 и 0.559 по-бавни от Ръсел.

Сесията мина без големи инциденти, въпреки че в нейната среда Дуън и Логан Сарджънт бяха много близо до чудовищен удар в самия край на обиколката. Тогава австралиецът завършваше своя летящ тур, докато пилотът на Уилямс подготвашя своя обиколка и се движеше бавно върху състезателната линия.

Дуън тръгна да заобикаля американеца от вътрешната страна на последния завой, но в същото време Сарджънт също пое в тази посока, за да избегне идващия пилот на Алпин. За щастие не се стигна до контакт, а стюардите обявиха, че ще разследват случилото се.

Последният състезателен уикенд във Формула 1 за 2023 година продължава в 15:00 часа българско време с втората тренировка на пистата „Яс Марина“. В нея всички титуляри, които пропуснаха първите 60 минути за подготовка ще се върнат в своите коли, а самата тренировка ще започне малко преди залез слънце и ще завърши на изкуствено осветление, както ще бъде и в неделното състезание за Гран При на Абу Даби.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти