Шефът на Макларън каза кое е голямото предимство на Ред Бул

Ръководителят на отбора на Макларън във Формула 1 Андреа Стела обясни от къде идва голямото предимство на Ред Бул през 2023 година.

От началото на сезона „биковете“ има спечелени 19 от 20 състезания и триумфираха в пет от шестте спринта, които се проведоха. Единствено Карлос Сайнц спечели Гран При на Сингапур, а Оскар Пиастри триумфира в спринта на пистата „Лусайл“ в Катар.

По думите на Стела, който пое управлението на Макларън в началото на годината, голямото предимство на Ред Бул идва в работата с гумите и по-специално тяхното износване.

„Мисля, че основната разлика между нас и тях са времената с износени гуми. Виждаме, че с нови гуми ние можем да се борим с тях. Но щом гумите започнат да деградират, тогава все едно Макс и Ред Бул имат по-малка деградация.„В Бразилия гумите деградираха с по една десета на всеки две обиколки. Това е доста висока деградация и ако успееш да я ограничиш след 10 обиколки ще има предимство от няколко десети. Така че за мен това е тяхното голямо предимство в момента“, обясни Стела след уикенда за Гран При на Сао Пауло.

Макс: Норис и Макларън бяха много близо до нас

В Бразилия отново Макларън бе най-големият конкурент на Макс Верстапен. Ландо Норис завърши втори и в спринта, и в основното състезание, в което разликата между него и Верстапен бе само 8.2 секунди на финала.

Норис: Най-доброто, на което можем да се надяваме в момента

В началото британецът се опита да се пребори със световния шампион и дори го атакува на два пъти в осмия тур. Много бързо обаче Верстапен се измъкна на над секунда отпред и Норис не получи повече шансове да атакува първото място.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти