Алонсо: Битката с Перес показа ползата от DRS

Фернандо Алонсо спечели битката за третото място в Гран При на Сао Пауло срещу Серхио Перес с аванс от едва 0,053 секунди, като двамата поднесоха на зрителите страхотен спектакъл, изпъстрен с атаки, защита и изпреварвания.

А Алонсо обясни, че тази битка е станала възможна, благодарение на използването на DRS-системите в неговия и на Перес автомобили. Системата DRS дебютира във Формула 1 през 2011 и чрез подвижния хоризонтален елемент на задното крило се намалява съпротивлението на колата, което позволява по-висока скорост на правите и повече атаки и изпреварвания. Много специалисти и до днес твърдят, че с помощта на DRS изпреварванията във Формула 1 са станали “твърде лесни и изкуствени”, но феновете харесват по-оспорваните битки по пистите.

Макс щял да катастрофира заради битката на Алонсо и Перес

В Сао Пауло в неделя Перес използва DRS, за да изпревари Алонсо в първия завой на предпоследната обиколка. След това, в началото на последния тур Алонсо догони Перес преди първия завой с DRS и го използва, за да го изпревари и да си върне третото място на спирането за завой №4. След това Перес използва DRS в третия сектор за последната си атака срещу Алонсо, но остана на 53 хилядни от секундата зад него.

Перес: Стана страхотна битка с Алонсо

Преди тези атаки Алонсо демонстрира отлична защита срещу по-бързия Перес и това напомни на мнозина битката му с Михаел Шумахер на “Имола” през 2005, като по-късно самият Фернандо направи същото сравнение. Но испанецът допълни, че е останал толкова дълго в битката срещу Перес точно заради DRS системата.

Алонсо: Помислих, че съм загубил подиума

“През 2005, ако загубиш позиция, след това изоставаш, не можеш да се върнеш близо и да атакуваш отново - обясни Алонсо. - DRS се появи, за да направи състезанията по-интересни, тук това се видя, Чеко ме изпревари две обиколки преди Кра, но аз получих още един шанс да си върна позицията. Още в спринта видяхме, че ако стане изпреварване на първия завой, след това има голяма възможност на спирането за завой №4 да получиш шанс да си върнеш позицията. Това е добър пример за ползата от DRS.”

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти