MotoGP обяви датите на тестовете по време на сезон 2024

Организаторите на MotoGP – Dorna Sports потвърдиха датите на официалните тестове, които ще се проведат в хода на сезон 2024 в кралския клас. Тези тестове са единствената възможност за състезатели да изпробват своите машини извън рамките на състезателните уикенди.

През 2024 година броят на тестовите дни в хода на сезона ще бъде увеличен с един и така те ще станат общо три. Това увеличение се прави, за да могат отборите и пилотите да имат малко повече време за адаптация и тестване на новата предна гума, която Мишлен планира да въведе за сезон 2025.

Мишлен започна тестовете на новата предна гума за MotoGP

Догодина отново ще има тестове на „Херес“ (29 април) и „Мизано“ (9 септември), които ще се проведат в понеделниците съответно след Гран При на Испания и Гран При на Сан Марино. Освен тези две писти тестов ден ще има и на „Муджело“ (3 юни) веднага след Гран При на Италия.

Тест ще има и на пистата „Рикардо Тормо“ край Валенсия, но неговата дата все още не е потвърдена. За него единствено се казва, че ще бъде след последния старт за сезона – Гран При на Валенсия. Състезанието на „Рикардо Тормо“ е предвидено за 17 ноември, а тестът най-вероятно ще бъде във вторника след него (19 ноември).

MotoGP обяви рекорден календар с 22 кръга за 2024 година

Така общата бройка на официалните тестови дни в хода на 2024 година ще бъде девет (5 преди старта на сезона, 3 по време на сезона и 1 след края на сезона). Предсезонните тестове ще бъдат на „Сепанг“ (6-8 февруари) и „Лусайл“ (19-20 февруари). Освен тях „Сепанг“ ще приеме и традиционния шейкдаун, който догодина е предвиден за периода 1-3 февруари. В него участие могат да вземат единствено тестовите пилоти на отделните марки и новобранците в кралския клас за съответния сезон. Догодина ще има само един новак – Педро Акоста, който ще им три допълнителни дена да свикне с машината на Tech3 ГАСГАС.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти