Алонсо: Не се борим за нищо в последните състезания

Отборът на Астън Мартин навлезе в криза в последните състезания и подиумите от началото на сезона във Формула 1 изглеждат като мираж. В последните стартове дори класиранията в зоната на точките са трудни за британския тим, който се смъкна до петото място в класирането при отборите три кръга преди края на сезона.

Пасивът на Астън Мартин от Макларън е 20 точки, а само преди пет кръга разликата между двата тима бе 102 пункта в полза на Астън Мартин. Тази драстична промяна в баланса на силите между двата екипа и фактът, че Астън Мартин води със 135 точки на Алпин в спора за петото място накараха Фернандо Алонсо да заяви, че за екипа от Силвърстоун оставащите стартове до края на годината ще са по-скоро тестове с цел подготовка за сезон 2024.

Пълно класиране при отборите във Формула 1 след Гран При на Мексико Сити

Вчера в Мексико и Алонсо, и съотборникът му Ланс Строл не успяха да финишират след различни инциденти. Алонсо получи поражения, след като мина върху отломки от сблъсъка между Шарл Леклер и Серхио Перес на старта, а Строл се прибра в бокса след удара в Ботас в 67-та от 71 обиколки.

Канадецът стартира от бокса, след като избра да смени специфиакцията на своя автомобил след квалификацията. Това беше вторият пореден уикенд, в който поне един от пилотите на Астън Мартин започва от алеята пред боксовете. В Остин това сториха и Алонсо, и Строл, защото и двамата се върнаха към по-стара спецификация на AMR23, тъй като подобренията, които бяха въведени в САЩ не сработиха.

„Честно ние не се борим за нищо. Ние ще учим, дори и да трябва да стартираме от бокса. Знаете, че това може да е по-полезно, отколкото просто да участваме във всеки уикенд. Нашата позиция в конструкторския шампионат е гарантирана. В този при пилотите ще загубим няколко позиции.„Искам да кажа, че е невероятно, че сме пред Шарл, Джордж и Ландо, но ще загубим тези позиции. Те имат много бързи коли. Все пак ще видим какво ще може да направим“, заяви Алонсо.

Пълно класиране при пилотите във Формула 1 след Гран При на Мексико Сити

В класирането при пилотите испанецът вчера бе изпреварен от своя сънародник Карлос Сайнц. Двамата са с равен актив от по 183 точки, но победата на пилота на Ферари му дава предимство. Авансът на Алонсо пред Ландо Норис е 14 пункта, а Шарл Леклер и Джордж Ръсел са на съответно 17 и 32 точки зад пилота на Астън Мартин.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти