От Хонда потвърдиха, че ще пуснат Маркес да тества с Дукати във Валенсия

Ръководителят на отбора на Хонда в MotoGP Алберт Пудж потвърди в интервю за официалния сайт на шампионата, че Марк Маркес ще може да тества мотора на Дукати по време на следсезонния тест във Валенсия в края на другия месец.

Както е известно догодина шесткратният шампион в кралския клас ще кара за екипа на Грезини Дукати. Той обаче ще получи правото да кара машината на Дукати още пред края на годината, въпреки че договорът му с Хонда е валиден до 31 декември.

От Грезини официално потвърдиха привличането на Марк Маркес

По думите на Пудж тези по-ранни тестове са много важни за пилотите, които сменят отборите и най-вече производители си. Именно поради тази причина той и шефовете на Хонда ще проявят нужното разбира и ще пуснат Маркес да тества за Дукати на „Рикардо Тормо“ на 28 ноември.

Претендентите за мястото на Маркес в Хонда станаха с един по-малко

„Да, обикновено да. Това е много важно за всички пилоти когато сменят отбора, така че ние разбираме. Това е нещо обичайно и процесът трябва да продължи както обикновено. От наша страна няма да има претенции“, заяви Пудж, когато бе попитан дали Маркес ще може да участва на теста с новия си отбор.

Маркес получи благословията на Хонда да тества с Дукати във Валенсия

Разбира се испанецът няма да може да носи цветовете на Грезини Дукати в този тест или да коментира мотора на Дукати пред медиите до изтичането на неговия контракт с Хонда.

Маркес се обадил на Педроса за съвет преди да напусне Хонда

Такива по-ранни тестове са обичайни в MotoGP, особено в последните години, когато тестовете със състезателните пилоти бяха чувствително ограничени. В момента състезателите могат да участват само и единствено в официалните тестове в кралския клас, които не са никак много.

Ще получава ли Маркес заплата в Грезини?

Преди старта на сезон 2024 има само шест предвидени дена за изпитания, включително този във Валенсия. Освен на „Рикардо Тормо“ пилотите ще се готвят още на „Сепанг“ в Малайзия (6-8 февруари) и „Лусайл“ в Катар (19-20 февруари).

Ясно е кога и къде ще започне сезон 2024 в MotoGP

По време на самия сезон се очаква да има още три дни за тестове, които ще се проведат в дните след част от състезателните уикенди. По традиция такъв тестов ден има на „Херес“ в понеделника след Гран При на Испания, а в последните години другите два се провеждаха на „Мизано“ в дните след Гран При на Сан Марино.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти