Никола Цолов ще стартира в Гран При на Макао

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов ще участва в едно от най-големите моторспорт събития в света – Гран При на Макао. В бившата португалска колония години наред се събират най-силните пилоти във Формула 3 от цял свят, както и колегите им от GT надпреварите и състезанията с туристически автомобили.

Гран При на Макао тази година се провежда за 70-и път, а пилотите от Формула 3 ще се състезават на трудното и технично улично трасе за 38-и път. Тази година Гран При на Макао ще обхване два уикенда – 11-12 и 18-19 ноември, както и определени дни от седмицата между тях, когато част от улиците на града се затварят.

„Сигурен съм, че ще е много интересно събитие – заяви за Sportal.bg Никола Цолов. – Вече започнах да уча пистата на симулатора, в началото на ноември имам още два дни на симулатора в отбора, тъй като това трасе изисква повече внимание. Според мен, пистата в Макао е по-трудна от тази в Монако, има по-технични и тесни участъци, изобщо ще е екшън.”

Никола Цолов завърши 4-и тестовете на „Имола”

Трасето по улиците на Макао може да се раздели най-общо на две – едната половина е съставена от широките крайбрежни булеварди, като тя приключва с десния 90-градусов завой на хотел „Лисабон”, където стават много катастрофи и веднага след това секцията в стария град, където трасето е тясно, с обратни завои, изкачвания и спускания.

7-о място за Никола Цолов в първия ден на „Имола”

Никола Цолов ще дебютира в Макао, но няма да е първият български пилот, състезавал се по тези улици. През 2008 Георги Танев (Петрол/Proteam) участва в първия си сезон в Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC), като финалът на сезона беше в Макао. В първото състезание там Георги завърши 5-и сред частните пилоти и 19-и в общото подреждане, а в неделната надпревара отпадна, след като гумите му прегряха.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти