Доктор Марко може да загуби мястото си в Ред Бул

Немислимото е напът да се случи: световните шампиони във Формула 1 Ред Бул може да се разделят с моторспорт съветника на компанията доктор Хелмут Марко. Бившият пилот е част от моторспорт програмата на Ред Бул от самото начало и от години отговаря за програмата за развитие на млади пилоти, която не осигури особено убедителни резултати за Ред Бул, но в същото време захрани с готови пилоти много други отбори и шампионати.

Доктор Марко се радваше на неограничена власт в Ред Бул и Алфа Таури, но това се промени след смъртта на Дитрих Матешиц и назначаването на Оливер Минцлаф начело на спортната програма на компанията. Смята се, че Минцлаф държи максимално бързо да освободи доктор Марко, а за тази кауза работи и шефът на тима на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнър. Доктор Марко има договор с Ред Бул до края на 2024, но както показва практиката в тима, договорите не означават много за него и сега бившият пилот може да се окаже изправен срещу много силни съперници.

Доктор Марко: Макларън може да се бори за титлата догодина

Доктор Марко се води съветник на голямата компания Ред Бул, а не на тима във Формула 1 и тази седмица би трябвало бордът на директорите да реши съдбата му. Според източници от кръга на Минцлаф, той е на мнение, че постоянните скандали и издънки на откровения бивш пилот вредят сериозно на имиджа на компанията.

Доктор Марко намекна, че Перес може да си тръгне

Новият елемент тук е нарасналото напрежение между Хорнър и доктор Марко, като британецът получава все повече правомощия при управлението на Алфа Таури, а досега това беше част от нещата, за които отговаря Марко. Самият Хорнър обясни през август, че е имал важна роля в определяне на бъдещето на втория тим на Ред Бул във Формула 1, включително и при наемането на новите му шефове - главния изпълнителен директор Петер Байер и новия тим шеф Лоран Мекис.

Хорнър определи повратния момент в битката за титлата през 2023 година

Също така, Хорнър е начело на лагера, който иска Ред Бул да освободи Юни Цунода, въпреки че с него идват около 10 милиона долара на сезон от Хонда, а доктор Марко е против и винаги е твърдял, че подобно решение ще създаде сериозно напрежение между Ред Бул и Хонда.

Хорнър обясни защо Ред Бул си затрая за скандала с доктор Марко

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти