Време е за победа!

Националният отбор на България посреща Литва за своя шести мач от група G на европейските квалификации. Срещата стартира в 19:00 часа на Националния стадион "Васил Левски" в София с първия съдийски сигнал на грузинеца Гиорги Круашвили. Нашите се завръщат в столица след известно прекъсване, след като в тази кампания приехме Черна гора и Сърбия в Разград, а през миналия месец "лъвовете" играха и в Пловдив - контролен мач срещу Иран на стадиона на Ботев (Пловдив). Очаква се на "Васил Левски" да се стекат поне шест-седем хиляди запалянковци, които да подкрепят момчетата на Младен Кръстаич.

Кръстаич: Победа - това е моят ултиматум към футболистите

Въпреки че до този момент националите нямат победа в квалификационната група - две равенства и три загуби, на теория все още "лъвовете" не са отпаднали от борбата. Бързата сметка показва, че при победи в оставащите мачове до края на кампанията и определено щастливо стечение на нещата в двубоите на противниците, нашите футболисти биха стигнали Евро 2024. Шансът това да се случи е микроскопичен, но засега съществува според математиката и класирането в групата.

За класиране или не, победа над Литва тази вечер ще помогне на българските национали да избегнат конфузен антирекорд - историята показва, че сме завършвали квалификационна надпревара за европейски финали без победа само веднъж. Това се случва в кампанията за първото европейско първенство през 1960 година, когато обаче квалификациите са под формата на елиминациите и България отпада още от първия съперник - Югославия.

Десподов: Дано този път ни влязат положенията

Покрай националния отбор напоследък беше турбулентно - и откъм контузии, и заради военния конфликт в Израел, откъдето успяха да се измъкнат живи и здрави Пламен Гълъбов и Йоан Стоянов. Травми пък извадиха от сметките на Кръстаич Иван Йорданов, Петко Христов, Доминик Янков и Димо Кръстев. На техните места сръбският специалист, за когото се писа, че може да загуби поста си, ако довечера на победим литовците, повика Христо Иванов от Локомотив (Пловдив) и Станислав Иванов от Арда (Кърджали). Последните двама все още нямат минути с фланелката на държавния тим. С трайна контузия продължава да бъде опитният капитан на Лудогорец Антон Недялков.

От своя страна литовците пристигнаха в София без големи амбиции, с надежда двубоят на стадион "Васил Левски" да се развие по-благоприятно за тях от този в Каунас през юни, когато рано-рано отборът на Едгарас Янкаускас остана в намален състав заради червен картон. Бившият нападател на Брюж, Реал Сосиедад и Порто загатна, че може да промени схемата на игра на своя тим и определи България като труден опонент. На пръв поглед при Литва няма проблеми с контузени и гостите обещават да играят на своя максимум на софийския терен.

Селекционерът на Литва: България е много тежък съперник

Евро 2024, квалификации

БЪЛГАРИЯ - ЛИТВА

Вероятни състави:

България: Иван Дюлгеров, Валентин Антов, Алекс Петков, Кристиан Димитров, Виктор Попов, Андриан Краев, Ивайло Чочев, Илия Груев, Марин Петков, Преслав Боруков, Кирил Десподов

Литва: Едвинас Гертмонас, Юстас Ласицкас, Рокас Лекиатас, Едвинас Гирдвайнис, Маркас Бенета, Овидиюс Вербичкас, Гвидас Гинейтис, Викинтас Сливка, Паулюс Голубицкас, Фьодор Черних, Гитис Паулаускас

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти