Може ли във Формула 1 да има климатици в бъдеще?

След екстремната Гран При на Катар във Формула 1 миналата седмица, която много от пилотите определиха като „най-тежкото състезание“, в което са участвали шефът на Астън Мартин Майк Крак сподели мнението си, че може би спортът не е далеч от въвеждането на климатици в колите.

Състезанието на „Лусайл“ се проведе при много високи температури и висока влажност, които изтощиха пилотите до краен предел. Логан Сарджънт дори не успя да стигне до финала, Естебан Окон призна, че е повърнал в каската си, а Ланс Строл намекна след финала, че на моменти е губил съзнание.

Повръщане в каската и припадъци по време и след състезанието белязаха Гран При на Катар

Фернандо Алонсо пък имаше малко по-различни проблеми, след като каза по радиото, че седалката му е толкова гореща, че е започнала да го изгаря и поиска да бъде залят с вода в някой от пит стоповете.

Ето защо Астън Мартин не ливна вода на Алонсо в Гран При на Катар

На фона на всички тези драми Крак каза, че може би в най-скоро време в колите от Формула 1 ще бъдат инсталирани климатици. Той също така каза, че в Астън Мартин работят по проблема с горещата седалка, от която вече няколко пъти са се оплаквали Алонсо и Строл.

„Работим по въпроса, Фернандо вече няколко пъти се оплака. Не е като да не сме направили нищо, защото това се случи и в Сингапур, но там нещата бяха малко по-добре, защото тук условията бяха по-екстремни. Не мисля, че сме далеч от климатизацията.„Около седалката минават тръбите на хидравликата и окабеляването на електрониката. Те всички излъчват топлина, която ние се опитваме да изолираме, но в същото време не искаме да поставяме никаква охладителна система, защото това е само допълнително тегло“, обясни Крак.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти