Какво казаха съперниците на Маркес за трансфера му в Дукати

За всеки страничен наблюдател решението на Марк Маркес да смени заводската Хонда с частното Дукати на Грезини в MotoGP би изглеждало като една странно и нелогично решение. Всеки фен на MotoGP обаче е наясно, че този ход на шесткратния световен първенец има само една единствена цел, а именно той да се върне в челото на колоната.

През последните години Хонда чувствително изостана от европейските производители и моторът на японците стана един от най-трудните и непредвидимите за управление. Именно това накара Маркес да потърси начин да напусне Хонда, въпреки че имаше договор до края на 2024 година.

От Грезини официално потвърдиха привличането на Марк Маркес

Шефовете на японския производител показаха нужното уважение към своя лидер от последното десетилетие и му позволиха да напусне отбора, за да премине в екипа на Грезини Дукати. Там той ще използва едногодишно Дукати – модела Desmosedici GP23, но според неговите съперниците и това няма да му попречи да им „стъжни живота“.

От Хонда се опитали да привлекат техническото гуру на Дукати, за да задържат Маркес

„Ще ни стъжни живота, на всички – каза световният шампион за 2021 година Фабио Куартараро – Марк е отправната точка за последните десет години и сега отново ще бъде със силен мотор. Мисля, че той ще направи живота на всички много труден. Аз ще остана спокоен, защото това не е нещо, което да е в главата ми в момента.“

Бъдещето на Куартараро зависи изцяло от Ямаха

„Виждам още едно силно Дукати. Още едно! – заяви Маверик Винялес – Но за мен всички пилоти там (с Дукати) са много бързи. М*мка му.“

Кръчлоу: Ако Маркес подкара Дукати, за другите всичко ще приключи

„Радвам се за Марк – каза съотборникът на Винялес в Априлия Алейш Еспаргаро – Защото, в крайна сметка, животът е кратък и трябва да вземеш решенията, които те правят щастлив. Със сигурност за него това не е било лесно решение, защото да напуснеш най-големия производител в света, за да отидеш в един от най-малките отбори в MotoGP никога не е лесно решение.„Но да му отдадем заслуженото, той рискува и се радвам за отбора на Грезни. Работих с тях дълго време (когато Грезини отговаряше за заводската програма на Априлия), обичам Фаусто (Грезини, покойният основател на отбора), обичам Надя (Падовани, вдовицата на Грезини и ръководител на отбора), със сигурност те ще разчитат на най-добрия пилот в света. Ще бъде забавна история“, добави още Еспаргаро.

Мигел Оливейра е цел №1 на Хонда

Той също така сподели и очакването си Маркес да няма проблем с адаптацията към мотора на Дукати и да бъде много бърз от самото начало.

„Само трябва да видите кои пилоти са бързи с Дукати. Всички, а Марк е най-добрият, така че... Искам да кажа, няма да е трудни. Но никога не знаеш, казах го и когато Марк печелеше, че той може да печели още 20 години и вижте какво стана. Цялата каша с контузията, подобрението на италианските отбори и изоставането на японските. Всичко може да се случи. Светът може да е напълно различен след шест месеца, всичко е възможно. Но със сигурност той е един от най-талантливите, ако не и най-талантливият пилот на всички времена. Не мога да кажа това, но кой е най-добрият мотор сега? Вие знаете, така че съберете нещата и ще видите“, сподели Еспаргаро.

Априлия: Оливейра остава при нас

В лагера на Дукати също има вълнение от предстоящото идване на Маркес. Световният шампион Франческо Баная прогнозира, че Маркес ще бъде най-бърз в следсезонния тест във Валенсия, когато направи тайм атака. Италианецът също така каза, че ще се радва да споделя данни с пилот като Маркес, нещо, което беше споделено и от други пилоти от лагера на Дукати.

Маркес получи благословията на Хонда да тества с Дукати във Валенсия

„Със сигурност Марк ще намери добра база, най-добрата база в момента. Той ще се почувства комфортно и няма да му отнеме много време, за да бъде по-бърз от сегашната си ситуация. Мисля, че ще е хубаво да споделям данни с него, ще бъде интересно да видя какво прави той. Но и за него ще бъде интересно, ние сме осем бързи пилота, така че ще е интересно. Не знам дали ще се бори за титлата, но със сигурност ще бъде в топ 5“, заяви действащият световен шампион.

Баная обяви, че не се притеснява от Маркес

„За мен е страхотно – каза пилотът на VR46 Дукати Лука Марини, който също ще кара модела на Дукати от сезон 2023 догодина – За всички нас ще бъде страхотна възможност да видим неговите данни и да намерим начини да се подобрим като пилоти.“

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти