Априлия: Оливейра остава при нас

След като раздялата между Марк Маркес и Хонда в края на 2023 година бе обявена официално възникна един доста сериозен въпрос, а именно кой ще заеме мястото на испанеца в заводския отбор на японците.

В последните дни се появиха слухове, че цел №1 на шефовете на Хонда е настоящият пилот на RNF Априлия Мигел Оливейра. От лагера на Априлия обаче нямат никакви намерения да пускат португалеца, който има договор до края на следващата година, а в контракта няма никакви клаузи, които да позволяват на Оливейра да разтрогне, ако получи предложение от заводски отбор.

Мигел Оливейра е цел №1 на Хонда

Преди да се насочат към Оливейра от Хонда са се свързали и с заводския пилот на Априлия Маверик Винялес, но и там са удари греда.

Винялес може да напусне Априлия заради Хонда

„Мигел остава при нас, той няма такива клаузи. Освен това той на практика е заводски пилот, неговият договор е направо с нас“, заяви изпълнителният директор на отбора на Априлия Масимо Ривола.

Шефът на RNF Априлия Разлан Разали също коментира бъдещето на своя пилот и също каза, че няма клаузи, които да позволяват неговото предварително прекратяване. По-рано тази година Алекс Ринс успя да се възползва именно от подобна клауза в своя договор с LCR Хонда, за да премине в Ямаха. 

Официално: Алекс Ринс сменя Морбидели в Ямаха

„Да, ясно е, че Хонда се свързват с всеки пилот, който би имал интерес да подпише с тях. Знаем, че са говорили с Маверик, сега говорят с Мигел. Но той има твърд договор с Априлия. Слуховете, че има клаузи за разтрогване при оферта от заводски отбор не са верни. Няма такива клаузи. Ние не отричаме, че от Хонда са се свързали с Мигел, но той има договор с Априлия, това е“, заяви Разали.

От Грезини официално потвърдиха привличането на Марк Маркес

Ако Хонда не успее да намери заместник на Маркес сред настоящите пилоти в MotoGP, то най-вероятно японците ще трябва да погледнат към своите пилоти в други шампионати. Една от възможностите е Икер Лекуона, който през този сезон кара на място на Маркес и Жоан Мир в заводския екип, а по-късно и вместо Алекс Ринс в този на LCR Хонда, да получи титулярно място в заводския тим.

Друга възможност е Йоан Зарко да бъде промотиран от LCR Хонда директно в заводския екип, а на неговото място да бъде поставен Лекуона.

Зарко потвърди трансфера си в LCR Хонда

Пилотски двойки в MotoGP за сезон 2024: Априлия – Алейш Еспаргаро, Маверик Винялес RNF Априлия – Мигел Оливейра, Раул Фернандес Дукати – Франческо Баная, Енеа Бастианини Прамак Дукати – Хорхе Мартин, Франко Морбидели VR46 Дукати – Марко Бедзеки, Лука Марини Грезини Дукати – Марк Маркес, Алекс Маркес КТМ – Брад Биндър, Джак Милър Tech3 ГАСГАС – Аугусто Фернандес, Педро Акоста Хонда – Жоан Мир, ??? LCR Хонда – Йоан Зарко, Такааки НакагамиЯмаха – Фабио Куартараро, Алекс Ринс

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти