След спечелената титла, Верстапен ще атакува и победата в Катар

Макс Верстапен не успя да спечели вчерашния спринт на пистата „Лусайл“ в Катар, но с второто си място в него си гарантира третата си поредна световна титла във Формула 1. Днес вече трикратният световен първенец ще има златен шанс да прибави още един трофей към своята колекция по време на основното състезание за Гран При на Катар.

Макс Верстапен е новият-стар световен шампион във Формула 1

В него нидерландецът ще стартира от полпозишъна, който той си заслужи още в петъчната вечер. До него на първата редица ще се нареди пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел, а на втората ще застанат старите познайници Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо.

Верстапен спечели полпозишъна в Катар, разочарование за дуото на Макларън

Шарл Леклер ще потегли пети, а от шестата позиция ще стартира победителят от спринтовата надпревара Оскар Пиастри. Австралиецът и неговият съотборник в Макларън Ландо Норис трябваше да стартират по-напред, но загубиха най-бързите си обиколки в края на квалификацията, заради излизане извън очертанията на трасето. Пиастри трябваше да потегли четвърти, а Норис втори, но вместо това двамата ще стартират шести и десети.

Пиастри: Много съм щастлив от победата

Между тях на стартовата решетка по-късно днес ще се наредят съотборниците в Алпин Пиер Гасли и Естебан Окон и пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас.

От гледна точка стратегиите има възможност от Пирели да задължат всички пилоти да направят минимум по три спирания в бокса, заради проблемите с конструкцията на гумите, които италианската компания откри след петъчните сесии. Потвърждение за решението на Пирели се очаква по-късно днес, а ако на екипите им бъде дадено свобода в стратегическо отношение очакванията са за поне две визити при механиците от страна на всеки пилот.

3 задължителни бокса утре? Още една тренировка днес

Състезанието за Гран При на Катар, 18-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва в 20:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти