Окончателно: Акоста сменя Еспаргаро в Tech3 ГАСГАС

Педро Акоста ще заеме мястото на Пол Еспаргаро и ще си партнира с Аугусто Фернандес в екипа на Tech3 ГАСГАС през сезон 2024 в MotoGP. Новината бе потвърдена по-рано днес от френския отбор, който е сателит на КТМ.

Още от началото на лятото се знаеше, че Акоста, който е близо до титлата в Moto2, ще кара в MotoGP през следващата година, но не бе оповестено чие място ще заеме, тъй като и Фернандес, и Еспаргаро имаха договори до края на 2024 година. Все пак от КТМ, заедно с Еспаргаро, са решили, че ще е редно той да отстъпи позицията си, за да могат двамата млади испанци да се развиват.

Педро Акоста ще кара в MotoGP догодина, но не се знае за кой отбор

Това решение идва на фона на силния дебютен сезон, който Фернандес прави през тази година. В първите 14 кръга за годината испанецът има едно четвърто и едно седмо място в състезанията, постигнати съответно във Франция и Япония. Именно този потенциал, който действащият шампион в Moto2 демонстрира на борда на RC16, е сред причините да му бъде гласувано доверие за още една година.

Еспаргаро ще остане част от екипа на Tech3 ГАСГАС, но ще бъде по-скоро в ролята на пилотски треньор, за да подпомага развитието на Фернандес и Акоста.

„Имахме важно и трудно решение, което трябваше да вземем за отбора на ГАСГАС за 2024 година. Аугусто направи впечатляващи първи стъпки в MotoGP и ние сме уверени, че той има скоростта и интелекта да продължи с прогреса си. Педро е специален талант, който вече спечели толкова много, толкова бързо и през 2024 неговата задача ще бъде да учи тънкостите на MotoGP.„Искам да благодаря на Пол за всичко, което той е свършил и ще продължи да прави за нас. Той е много корав и мотивиран и затова ние искаме да продължим да разчитаме на него като важна част от нашата структура. Откровеността и инциативата на Пол заслужават моето най-голямо уважение. Те демонстрират колко добър човек е той, след като ни помогна в тази ситуация. Това негово действие също демонстрира страстта му към спорта и погледа към бъдещето.„С тези парчета на мястото си и с Ерве начело на отбора ни очаква една вълнуваща година за отбора на ГАСГАС“, заяви моторспорт директорът на КТМ Пит Байрер.

За Акоста и Фернандес това ще е втори стинт като съотборници в световния шампионат. През 2022 година те си партнираха в екипа на Аки Айо в клас Moto2, когато предимството бе за по-опитния от двамата испанци (Фернандес).

Любопитното сега е с кой номер ще кара Акоста през следващата година. Неговият титулярен №37 се използва от Фернандес, а „резервният му“ такъв – 51 също не е наличен, тъй като той се ползва от тестовия пилот на Дукати Микеле Пиро, който редовно стартира с „уайлд кард“ или като резерва в някой от екипите, използващи машини на Дукати.

С решението на КТМ голямата неизвестна на пазара на пилотите в MotoGP за 2024 година остава кой ще заеме мястото на Марк Маркес в заводския екип на Хонда. Както е известно по-рано тази седмица бе обявено, че шесткратният шампион ще се раздели с японския производител година преди изтичането на договора му. Почти сигурно той ще премине в Грезини Дукати, където ще си партнира с брат си Алекс Маркес. Очаква се новината да бъде обявена официално по време на уикенда за Гран При на Индонезия следващата седмица.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти