Верстапен срещу спринтовете, епизод пореден

Макс Верстапен никога не е крил своя неприязан към спринтовия формат във Формула 1, който бе въведен в средата на първия му шампионски сезон през 2021 година. Нидерландецът изпозлва всеки удобен момент, за да изрази недоволството от спринтовете, а Гран При на Катар не е изключение.

Макс Верстапен не е привърженик на спринтовия формат във Формула 1

Пистата „Лусайл“ ще приеме четвъртият от общо шест спринта в рамките на сезон 2023. Първите три бяха в Азербайджан, Австрия и Белгия, а след Катар къси съботни състезания ще има още в САЩ и Бразилия.

Макс Верстапен отново призова за премахването на спринтовете

Преди началото на уикенда в Катар, който може да донесе третата поредна титла на Верстапен, при това още в спринта, той още веднъж заяви, че предпочита традиционния формат с три тренировки, квалификация и състезание.

Верстапен плаши с напускане при смяна на формата

„Не е като да сме изненадани от факта, че ще спечеля титлата тук или в следващото състезание. Не мисля, че това променя много. Знам, че ако спечеля или постигна каквото е нужно в събота ще стана шампион, но аз мисля, че ние ще сме фокусирани върху основната работа, а именно да имаме добър уикенд.„Предпочитам нормалния формат, смятам го за по-вълнуващ. Особено в квалификацията при него можем да сме по-близо до лимита, защото имаме повече натрупана увереност от тренировките и знаем къде как се държи колата. Например на „Сузука“, ако след първата тренировка директно имаме квалификация ще има риск от големи катастрофи. „Просто не ме удовлетворява. Винаги съм казвал, че след спринтовото състезание цялата картинка за основното състезание става ясна. След него вече знаем кои пилоти ще са силни и кои ще изостанат.„Така че малко от вълнението се отнема. Помня когато бях фен, извън света на Формула 1, когато не знаех кои коли ще са бързи в дългите серии. Гледаш квалификацията и виждаш една кола в челото, но не се знае дали тя няма да пропадне в класирането в състезанието. В неделя се разбираше всичко, а спринтовото състезание отнема тази мистерия. След него си казва, че ако даден пилот не се блъсне той ще спечели“, обясни Верстапен пред медиите в Катар.

За да си гарантира титлата още в спринта в събота нидерландецът ще се нуждае да финишира в топ 6, независимо какво ще направи съотборникът му Серхио Перес. Ако Верстапен е седми Перес не трябва да печели, ако Верстапен е осми Перес не трябва да е в топ 2, а ако Верстапен не вземе точки то Перес не трябва да влиза в тройката в спринта.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти