Каква ще е следващата битка на Майкъл Андрети?

Кандидатурата на Майкъл Андрети и Кадилак за влизане във Формула 1 вчера получи одобрението на ФИА, но това не означава, че бъдещият американски тим е сигурен участник в световния шампионат. Но е почти сигурен.

С одобрението на кандидатурата на Андрети, която сякаш няма слаби места – организация с огромен моторспорт опит, солидно финансиране и подкрепа от страна на най-големия автомобилен производител, който досега не е участвал във Формула 1, ФИА прехвърля топката на Формула 1 и отборите и те като че ли не могат да отхвърлят американците.

Всъщност, основната съпротива идва от организацията, която ръководи пряко Формула 1, начело на която е Стефано Доменикали. Формула 1 Мениджмънт демонстрира изключително скромен ентусиазъм относно влизането на 11-и отбор във Формула 1 и Стефано редовно оспорва приноса и „добавянето на стойност” от включването на нов отбор в световния шампионат.

Официално: ФИА одобри Андрети за влизане във Формула 1

Сега Андрети ще преговаря с Формула 1 и трябва да убеди Доменикали и екипът му, че може да допринесе за развитието на световня шампионат и това ще е принос, от който ще се възползват всички страни.

На прага на Формула 1: Андрети Аутоспорт си смени името

В същото време вече се наблюдават знаци, подсказвания от страна на Формула 1, че ако Андрети плати достатъчно висока „входна такса”, то влизането в спорта на американците ще е сигурно.

Андрети-старши не изключва сделка за Алпин

Но Андрети също има сериозни козове, след като вече е преодолял проверките на ФИА. Ако Формула 1 и отборите се запънат и решат да не допуснат 11-и отбор, това може да доведе до съдебно дело, разследване от страна на ЕК и гигантски скандал, който ще срине, не само цената, но и имиджа на Формула 1 до нива, след който ще е по-лесно да се основе нов шампионат вместо да се правят опити да се спасява този.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти