Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Официално: ФИА одобри Андрети за влизане във Формула 1

Официално: ФИА одобри Андрети за влизане във Формула 1

От Международната автомобилна федерация (ФИА) официално обявиха, че кандидатурата на Андрети за място на стартовата решетка във Формула 1 е одобрена. Влизането на Андрети във Формула 1 може да стане най-рано през 2025 година, но то ще зависи от постигането на търговско споразумение с ФОМ.

Кандидатурата на Андрети е била избрана сред четири такива, които достигнаха до втората фаза на процеса на ФИА. Отхвърлени бяха тези на Родин, Хайтек и LKYSUNZ. От тези четири кандидатури единствено тази на Андрети е отговаряла на условията на ФИА, които включваха и план за устойчиво развитие и участие във Формула 1.

ФИА отхвърли три кандидатури за Формула 1
ФИА отхвърли три кандидатури за Формула 1

Процесът по търсенето на нови отбори започна през февруари тази година. Първоначално кандидатурите бяха много, но само четири от тях преминаха през първото сито и достигнаха до втората фаза. При нея кандидатурите и бизнес плановете са били разгледани по-детайлно и е било преценено, че единствено Андрети отговаря на всички условия.

На прага на Формула 1: Андрети Аутоспорт си смени името
На прага на Формула 1: Андрети Аутоспорт си смени името

„ФИА беше много ясна при установяването на строгите критерии за участие в този процес още от неговото начало. Нашата цел беше да одобрим само и единствено кандидатурите, които отговарят на всички зададени критерии и илюстрират, че ще добавят стойност към спорта.

„ФИА беше длъжна до одобри всички кандидатури, които отговаряха на тези условия за по-нататъшно участие в процеса по кандидатстване. Беше преценено, че единствено Андрети отговаря на всички условия. При вземането на всички решения ФИА се съобразяваше с директивите на Европейския съюз за развитието на моторните спортове.

„Поздравявам Майкъл Андрети и неговият екип за успешното кандидатстване. Също така благодаря на всички останали отбори за интереса и участието в този процес.

„Този процес се основаваше на приетите нови правила за двигателите, които ще влязат в сила през 2026 година. Освен настоящите производители (Ферари, Мерцедес и Рено) те привлякоха интереса още на Ауди, Хонда, Форд и Дженеръл Мотърс.

„Искам също така да благодаря на всички служители на ФИА за тяхното участие в този процес. Те работеха неуморно, за да са сигурни, че няма пропуски и всички е свършено както трябва“, заяви президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.

Бивш технически шеф на Рено отива в Андрети?
Бивш технически шеф на Рено отива в Андрети?

Отборът на Майкъл Андрети кандидатсва за място във Формула 1 в партньорство с Дженерал Мотърс и бранда на Кадилак. Ако Андрети успее да постигне търговско споразумение с ФОМ тимът ще може да си избере кога да дебютира в световния шампионат. Това ще може да се случи в периода 2025-2027. 

В Алпин са готови да доставят мотори на Андрети-Кадилак
В Алпин са готови да доставят мотори на Андрети-Кадилак

Последният изцяло нов отбор, който дебютира във Формула 1 беше този на Хаас през 2016 година. Андрети има богата визитка в света на моторните спортове, като има отбори в Индикар, Формула Е, Extreme E и други шампионати.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти