Пирели: Пистата в Катар е с напълно нов асфалт

Формула 1 се завръща в Катар за първи път след 2021 година, но заради новите автомобили в световния шампионат и промените по трасето, доставчикът на гуми Пирели прогнозира, че това ще е като втори дебют на пистата в календара.

Пилотите ще разчитат на три от най-твърдите модела сликове – от С1 до С3 и ще е интересно да се види как ще се справят те на новия асфалт, положен на пистата „Лосайл”.

До момента Формула 1 е провела едно състезание в Катар, което беше спечелено от Люис Хамилтън с Мерцедес, следван от Макс Верстапен с Ред Бул и Фернандо Алонсо, който тогава беше пилот на Алпин.

Получавал ли е Хамилтън оферта от Ферари?

През 2021 пилотите използваха най-различни стратегии в състезанието. Половината от тях стартираха с меките сликове, а другата половина – със средно твърдите, като спиранията в бокса варираха от едно до три. Хамилтън взе победата с два бокса – старт със средно твърди, още една серия обиколки със средно твърдите и последният стинт беше с твърдите гуми.

Пирели се отказа от нова гума за 2024 година след неуспешния тест в Япония

За този уикенд не са планирани допълнителни състезания, които да подгряват за Формула 1, което означава, че сцеплението на пистата ще се подобрява по-бавно от обикновеното. Около пистата има изграден зелен пояс от дървета, но въпреки това до трасето редовно достига пустинен пясък, като фините му частици също имат влияние при еволюцията на трасето в хода на уикенда.

Пирели обяви гумите за състезанията в САЩ, Мексико и Бразилия

„Пистата в Катар е с напълно нов асфалт и нови бордюри – обясни моторспорт шефът на Пирели Марио Изола. – На теория характеристиките на трасето не са се променили, като имаме основна права с дължина над 1 километър и 16 завоя, но всъщност всичко се е променило. Информацията, събрана от нас и отборите преди 2 години вече не може да се използва и започваме всичко отначало в петък.”

В Катар ще е първият спринт на осветление

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти