Пирели се отказа от нова гума за 2024 година след неуспешния тест в Япония

След незадоволителните резултати от тестовете на новия модел гуми С2 по време на уикенда за Гран При на Япония Пирели ще се откажа от по-нататъшна разработка на тази смес, която трябваше да бъде въведена за сезон 2024.

По време на петъчните тренировки на „Сузука“ преди седмица и половина всеки пилот получи по два комплекта от прототипната версия на модела С2. Тя беше малко по-мека от настоящата смес С2, тъй като тя се оказва твърде близо до С1 и твърде далеч от С3 като представяне. Идеята на Пирели е разликата между отделните смеси да бъде уеднаквена.

„Като гледам данните и като имаме предвид еволюцията на пистата смята, че прототипът не дава сцеплението, което очаквахме. Така че най-вероятно ще запазим сегашната гума С2 за догодина. Без видимо подобрение в сцеплението нямаме реална причина да сменяме сместа, която работи добре. Тя просто е твърде близо до С1 и твърде далеч от С3, затова искахме да тестваме този прототип“, заяви моторспорт директорът на Пирели Марио Изола пред motorsport.com.

В Пирели обмислят нов модел гуми – „супер интермедия”

До края на сезон 2023 е предвиден още един тест на гуми по време на състезателен уикенд. Той ще бъде по време на Гран При на Мексико Сити, когато пилотите ще имат два комплекта от експерименталната версия на модела С4 за петъчните тренировки на „Ерманос Родригес“.

Пирели обяви гумите за състезанията в САЩ, Мексико и Бразилия

„Искаме да изпробваме С4 в Мексико по същата система, без отделна сесия само за нас, но с два комплекта на пилот за деня. Целта ни е да не мърдаме представянето на С4, тъй като неговата позиция е добра. Тези гуми обаче показах грейнинг в хода на сезона и ние ще искаме да направим работния прозорец по-широк, защото отборите се оплакват, че представянето на тази гума се променя много рязко“, обясни Изола.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти