Агентите намериха начин да отложат решение на ФИФА за намаляване на комисионните

Водещите британски спортни агенции са намерили начин да бъде отложено решението за въвеждане на новите правила на ФИФА, ограничаващи комисионните до три процента от заплатите на футболистите, които трябваше да влязат в сила през този уикенд. Четири от най-големите агенции в страната - CAA Base, Wasserman, Stellar и ARETE са започнали съдебна процедура в опит да блокират ФА от прилагане на разпорежданията на ФИФА, които бяха приети през това лято. Те са завели иск до съда в Лондон, който е провел първото си заседание през миналата седмица в Лондон. 

“Дейли Мейл” информира, че всички страни в казауса са били информирани, че решение ще бъде взето до 30 ноември, но до тази дата се отлага въвеждане на новите правила, докато бъде потвърдено то от съда. Агенциите твърдят, че лимитите на комисионните няма да упражнят желание контрол в плащанията към агентите, но ще насърчат клубовете да търсят алтернативни начини за заплащане и изкушаване на играчите. Освен лимит от три процента комисионна на всички заплатите на играчи над 161 хиляди паунда, новите правила на ФИФА ще ограничат и плащанията за посредничество при трансфери до десец процента. 

Първоначално Световната футболна централа предложи футболистите сами да плащат на агентите от собствените си възнаграждания, но тази идея беше отхвърлена. Настоящата практика е клубовете да плащат процентите на агентите в допълнение към заплатата и бонусите на самите играчи. Само за последната финансова година клубовете от Премиър лийг са платили 318 милиона паунда на агенти.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти