Бедзеки спечели полпозишъна в Индия, Мартин и Баная са на първия ред

Марко Бедзеки от VR46 Дукати спечели своя трети полпоизшън от началото на сезон 2023 в MotoGP, след като триумфира в квалификацията преди спринта и основното състезание за Гран При на Индия.

На пистата „Буд“ италианецът оглави класирането с време от 1:43.947, с което той победи с 0.043 секунди Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Заедно с двамата на първата редица по-късно днес и утре ще застане световният шампион Франческо Баная (Дукати), който бе с 0.256 по-бавен от Бедзеки. Тримата са и на първите три позиции във временното класиране в кралския клас, в което Баная води пред Мартин и Бедзеки.

Четвърти в двете състезания край Ню Делхи ще потегли Лука Марини (VR46 Дукати), а заедно с него на втората редица ще се наредят съотборниците в Хонда Жоан Мир и Марк Маркес. За Мир това е и най-добрата квалификация откакто той премина в Хонда в началото на годината.

Третия ред ще си поделят Йоан Зарко (Прамак Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Маверик Винялес (Априлия), а на четвъртия ще застанат Алейш Еспаргаро (Априлия), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). По-малкият от братята Маркес дори не излезе на пистата в Q2 след едно тежко падане на завой №5 в края на Q1, след което той трябваше да посети медицинския център, а след това бе съобщено, че той ще бъде откаран в местната болница за допълнителни прегледи.

В самата първа фаза на сесията за място испанецът даде второто най-добро време, а по-бърз от него беше само Раул Фернандес. Така двамата получиха правото да се включат в спора за първите 12 позиции на стартовата решетка, а първи извън тази битка остана Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), който ще потегли 13-ти днес и утре.

Компания на италианеца на петата редица ще правят Брад Биндър (КТМ) и Такааки Накагами (LCR Хонда), на шестия ред ще се наредят Джак Милър (КТМ), Франко Морбидели (Ямаха) и рожденикът Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС). Седмата редица ще бъде за Мигел Оливейра (RNF Априлия), Пол Еспаргаро (Tech3 ГАСГАС) и Щефан Брадъл (LCR Хонда), а самотен на осмия ще бъде заместникът на Енеа Бастианини в Дукати Микеле Пиро.

Спринтът за Гран При на Индия, 13-ти кръг за сезон 2023 в MotoGP, започва в 13:00 часа българско време по-късно днес. Той ще бъде с продължителност от 11 обиколки, а както винаги само първите девет в него ще вземат точки за генералното класиране.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти