Артета: Съжалявам, че на няколко пъти не сменях вратарите дори по време на мач

Мениджърът на Арсенал Микел Артета коментира решението си да заложи на новото попълнение на Давид Рая, който започна в двубоя с Евертън за сметка на Аарън Рамсдейл, който бе титулярен вратар не само през миналия сезон, но и в първите срещи от настоящата кампания. Испанецът заяви, че гледа на вратарския пост като на всяка друга позиция в състава, така че е нормално да предприема ротации. Нещо повече – той призна, че е имало случаи, в които си е мислил да смени вратаря в хода на самия мач, но не е имал смелостта да го направи, за което съжалява.

„Обяснението е същото, каквото стои и зад решенията Фабио Виерйа да играе, а Габи Жезус да не започне. Никой не ме пита защо Габи не е започнал, при положение че той има повече трофеи от всеки друг в съблекалнята, включително и мен. Искам Аарън Рамсдейл да реагира по същия начин като Габриел Жесус. Същото важи и за Кай Хавертц и Текехиро Томиясу. Ние играем с 11 футболисти, а не с десет плюс един.

Аз съм млад мениджър – работя като такъв от три години и половина. В този период има няколко неща, за които съжалявам. Едното от тях е, че в два мача почувствах, че трябва да сменя вратарите след 60-ата и след 85-ата минута. Не го направих, защото нямах смелостта. Но можех да извадя крило или нападател и да вкарам централен защитник, за да играем с петима отзад и да запазим резултата. Завършихме наравно в тези мачове и бях много нещастен. Някой ще го направи и хората ще кажа, че е странно. Но защо? Ако имате всички качества в лицето на друг вратар и искате да направите нещо, да променените инерцията, направете го. Съжалявам, че аз не го направих. Сега желанието ми е да накарам всички да имат мисленето, че трябва да играят независимо от конкуренцията.

Адаптираме се към качествата, които имат нашите играчи. Опитваме се да играем според силните им страни. Има мачове, в които трябва да правим определени неща. В други – трябва да правим нещо различно. Според мен бе много важно срещу Евертън да направим тази промяна, за да бъде тя от полза за отбора“, заяви Артета.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти